2024. Április 25. csütörtök
Egy brit publikáció szerint az elmúlt 12 évben semmit sem javult a 24. hét előtt született babák életkilátása. A szerzők úgy vélik, hogy az orvostudomány elérte a koraszülöttek életképességének határát.

A 26. terhességi hét előtt világra jött koraszülöttek túlélési esélyeit vizsgálták David Field professzor és kollégái, a Leicester Egyetem munkatársai. Az 1994-1999 illetve 2000-2005 közötti adatok szerint a vizsgált 55 ezer szülés során a koraszülöttek több mint fele a 23. hét előtt született, de a 12 év alatt a túlélésükben nem volt semmi javulás: átlagosan 18% élte túl a kórházi kezelést.

koraszülött

A 12 éves időszak alatt a 22. hétre született 150 újszülött kezelése eredménytelen volt: egyikük sem élte túl. Ennek ellenére jelentős fejlődés mutatkozott az érettebb, 24 és 25. hét között születettek esetében: míg az első időszakban csak 36% mehetett haza, addig 2000 és 2005 között már 47% volt ez az arány.

A különbség nem magyarázható a szülészeti ellátás vagy az újszülött-újraélesztés változásával, mert nagyjából ugyanannyi 22-23 hetes újszülött halt meg a szülőszobán a két időszakban. A vizsgált régióban észlelt eredmények valószínűleg jól tükrözik az egész Angliában várható eredményeket, ezért a kutatók úgy vélik, hogy a várható túlélési határt már elérte az orvostudomány.

Egy másik szakember szerint ugyanakkor az érettebb újszülöttek egyre javuló túlélési statisztikája azt bizonyítja, hogy mennyire fontos a legújabb eredményekhez igazodó kezelés. Neena Modi professzor, az Imperial College London munkatársa arra figyelmeztet, hogy a terhességi koron kívüli egyéb faktorok, mint pl. a gyermek neme, a szülést megelőző szteroid-terápia, a születendő babák száma vagy a születési súly ugyancsak befolyásolja a túlélést, tehát az extrém éretlen koraszülöttek ellátására vonatkozó irányelvek nem alapulhatnak pusztán a születési koron.


Forrás: Medipress
2008. 05. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés