2024. Július 22. hétfő
A koraszülés veszélyét egy egyszerű nyálteszttel fel lehetne deríteni a várandós nők körében, ez pedig lehetővé teszi, hogy szteroidokkal elősegítsék a baba tüdejének fejlődését, megelőzve sérültségek létrejöttét, illetve a magzat halálát.

Brit kutatók veszélyeztetett terhes nők vizsgálatakor felfedezték, hogy a nagyon korán, a terhesség harmincnegyedik hetét megelőzően szülő nők nyálában abnormálisan alacsony a progeszteron nevű hormon szintje azokhoz képest, akik a harminchetedik hetet követően hozták világra csecsemőjüket – írja a BBC hírportál.

koraszülés, nyálteszt

A University College London és a King's College London munkatársai szerint a nyál progeszteronszintjének nyomon követésével időben rá lehet jönni a koraszülés kockázatának meglétére. A módszer emellett olcsó és kényelmes is. A különbség a huszonnegyedik héttől mérhető.

Az még nem világos, hogyan befolyásolja a hormon a szülés idejét, de az ismert, hogy a progeszteronnak gyulladáscsökkentő hatása van, így alacsony szintje hozzájárulhat a baktériumfertőzések kialakulásához, amelyek viszont koraszülést okozhatnak.

A kutatásról beszámoló Lucilla Poston professzor elmondása szerint a következő lépés egy sokkal nagyobb léptékű kutatás indítása lesz, hogy megerősítsék a most kapott előzetes eredményeket.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés