2024. Július 22. hétfő
Az emberi nyálban található baktériumok világszerte nem sokban különböznek, ám megmutatják, hogyan befolyásolják a kulturális tényezők és az étrend az emberek egészségét – közölték német kutatók.

Mivel az emberi testben tízszer több baktérium van, mint emberi sejt, a tudósok többet próbálnak megtudni róluk. A száj a baktériumok „főbejárata” az emberi testbe, sokszínű mikrobaközösséget tartalmaz. A tudósok szerint fontos lenne annak megértése, milyen összefüggésben vannak az étrenddel, a környezettel, illetve az egészséggel vagy betegséggel.

nyál, baktériumok

Mark Stoneking, a lipcsei Max Planck Intézet munkatársa, a  kutatás vezetője úgy véli, hogy a baktériumok genetikai állományának megismerésével többet tudhatnak meg az emberi közösségekről, mintha csak az emberi DNS-t vizsgálnák.

A kutatócsoport 120 egészséges önkéntestől vett nyálmintában elemezte a baktériumokat. A köpetadományozók Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Nyugat-Európában, Kelet-Európában Afrikában és Ázsiában éltek. Nem meglepő módon a baktériumok nagy változatosságára bukkantak egy emberen saját mintájában és az egyének között is.

A különböző földrajzi területekről származó minták azonban nem különböztek egymástól lényegesen, ami azt jelzi, hogy a szomszédban lakó ember nyálában lévő baktériumok éppen annyira térhetnek el, mint azé, aki a világ másik csücskében él. A meglévő eltérésekből mégis a népcsoportok vándorlására, életmódjára, a környezeti hatásokra, valamint a kulturális tényezőkre következtethetnek a kutatók – tájékoztat a Genome Research című szaklapban megjelent tanulmány.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés