2024. Június 17. hétfő
A csók tudományos hátterével foglalkozó kutatók azt állítják, hogy a nyál növeli a szexuális vágyat, mégpedig a benne lévő, a párválasztást befolyásoló hormonok miatt, melyek a szaporodás sikerének kulcstényezői.

„Bizonyított, hogy a nyálban tesztoszteron található” – mondta a Rutgers Egyetem antropológusa, Helen Fischer. Márpedig a tesztoszterin növeli a nemi vágyat. A kutató szerint a férfiak jobban szeretnek nyitott szájjal, nedvesen csókolózni, ami arra utal, hogy önkéntelenül is igyekeznek a tesztoszteront átadni, hogy a nő vágya is növekedjen – hangzott el az Amerikai Tudományos Fejlesztésért Szövetség éves ülésén.

csók, nyál

Az emberi társadalmak 90%-ában lelhető fel a csókolózás szokása Fisher szerint. A csimpánzok és bonobók is örömmel gyakorolják társaikkal. A rókák egymás arcát nyalogatják, a madarak összeérintik a csőrüket, az elefántok egymás szájába dugják az ormányukat. Maga Charles Darwin is úgy vélte, hogy a csókolózás egy természetes ösztön. Egy tanulmány felfedte, hogy a nők 66%-a, a férfiaknak pedig 59%-a véli úgy, az első csók eldöntheti a párkapcsolat sorsát, mondta Fisher.

Fisher szerint a férfiak arra is felhasználhatnák a nyálcserét, hogy felmérjék a nők termékenységét és ösztrogén-ciklusát, de talán félnek attól, hogy a túl sok nyalakodással épp az ellenkező hatást érik el.

Wendy Hill pszichológus, a Lafayette Főiskola kutatója és kollégái egy 2007-es tanulmányban érdekes különbségeket fedeztek fel az általuk vizsgált szerelmespárok hormonszintjében, akik közül néhányan csókolóztak, mások kézen fogva zenét hallgattak 15 percen át egy szobában.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés