2024. Június 21. péntek
1 . oldal
Onur Güntürkün neurológus két és fél éven át mással sem volt elfoglalva, minthogy parkokban, repülõtereken, strandokon, pályaudvarokon és minden elképzelhetõ helyen azt figyelte, hogyan csókolóznak az emberek.

"Két év után már pontosan tudom elõre, hogy mikor csattan el egy csók" állítja a tudós. A bochumi Ruhr Egyetem kutatója nem kukkoló, tettét a legtisztább tudományos érdeklõdés motiválta. Állítása szerint arra volt kíváncsi, hogy melyik irányba hajtják a fejüket a csókolózók. Az eredmény: kétszer annyian billentenek jobbra, mint balra. Hasonlóképpen az emberek kétharmada inkább a jobb lábát, jobb szemét és jobb fülét részesíti elõnyben, amikor a használat során választani kell az egyik, illetve a másik oldal között. A fejhajtás szokása azonban mindegyiket megelõzi, minthogy ez a méhen belüli fejlõdés utolsó heteiben alakul ki.

Amikor Güntürkün professzor nem a párocskákat leste, tojásokat vizsgált, arra keresett választ, hogy a kiscsirkék melyik irányba fordítják a fejüket a tojáson belül. Az eredmény szintén a jobb oldal erõs túlsúlyát mutatta, ez az aszimmetria az összes gerincesnél kimutatható. "Véleményem szerint a fejfordítás az elsõ, ezt követi minden jobb felé irányuló tendencia. A kezdõ lépések minden bizonnyal csupán apró eltolódások a szimmetriától, azonban minden újabb és újabb jobb oldali használat megerõsíti ezt a kezdetben csak nagyon halvány preferenciát. Az eredmény akkor látszik, amikor megpróbálunk bal lábbal a fociba rúgni, vagy balra hajtott fejjel csókolózni. Kicsit furcsa érzés." foglalja össze a német tudós.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés