2024. Április 16. kedd
A túlságosan korán: a terhesség 25. hete körül, vagy még előbb világra jött gyermekeknél sokkal nagyobb a valószínűsége az érzelmi és viselkedési zavarok kialakulásának – mutatta ki egy új kutatás.

„A viselkedési zavarokban szenvedő extrém mértékben koraszülött gyermekek száma lényegesen magasabb, mint a nagyon koraszülött (32. hét előtti), vagy a koraszülött (37. hét előtti) gyermekek esetében. – jegyezte meg Dr. Dieter Wolke, a Warwick Egyetem munkatársa. A fiúk általában érintettebbek a problémákban, mint a lányok.”

koraszülött baba, viselkedési, érzelmi, zavar

A kutató és munkatársai 200 extrém mértékben koraszülött és 148 időre született gyermeket vizsgáltak. Mindkét csoport tagjai hat éves koruk körül érzelmi és viselkedésteszteken estek át. A koraszülöttek 19%-a szenvedett viselkedészavaroktól, míg az időre született gyermekknek mindössze 3,4%-a. A koraszülöttek között 30,6%-ban fordult elő hiperaktivitás, az időre született csoportban mindössze 8,8%-ban. A magatartászavarok aránya 12,5% és 5,4% volt.

A figyelemzavar 33,3%-ban volt jelen a koraszülötteknél, míg az időre született gyermekek körében mindössze 6,8%-ban, de a társakkal való kapcsolat zavara és az érzelmi problémák előfordulása is jóval magasabb volt köztük.

„Meglepődtünk azon, hogy az érzelmi problémák már hatévesen ennyivel gyakoribbak a koraszülötteknél, és ez nem magyarázható más sérüléssel vagy alacsony intelligenciával.” – tette hozzá Wolke. A vizsgálatot végzők azt is feljegyezték, hogy a szülők és tanárok visszajelzései alapján a koraszülöttek 23%-ánál a viselkedészavar befolyásolja az otthoni és iskolai életet is. Az időre született gyermekeknek mindössze 7%-ánál tapasztalható hasonló.


Forrás: Medipress
2008. 09. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés