2024. Július 25. csütörtök
A nehezen született és a szülés során fogóval világra segített gyerekeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki gyermekkorban az agresszív viselkedéshez hasonló problémák, azokhoz a gyerekekhez képest, akik császármetszéssel születtek – állítják kínai kutatók.

A viselkedésbeli problémáknak köze lehet a kortizol nevű stressz hormon magas szintjéhez. A kortizolt a szervezet a stresszes és nehéz születéskor is termeli. „A születés nehézségének és a gyermekkori pszichopatológiás viselkedésnek talán a szervezet kortizolválaszához van köze” – írták a szakemberek BJOG nevű, nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati folyóiratban megjelent tanulmányukban.

születés, kortizol, agresszív, viselkedés

Korábbi kutatások már rávilágítottak: a köldökvérben a császármetszéssel született babáknál a legalacsonyabb a kortizolszint, őket a természetes úton, de nehézségek nélkül világra jöttek követik. A legmagasabb a szülőcsatornán segítséggel, fogóval és vákuummal kibújt gyerekeknél.

A Pekingi Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói 4190 kínai gyereknél hasonlították össze születésük körülményeit azzal, hogy 4-6 éves korukban mutatják-e a visszahúzódó, ideges, depressziós, figyelemhiányos, erőszakos vagy agresszív viselkedés jeleit. Az eredmények szerint ezek a problémák legkisebb mértékben a császármetszéssel született gyerekeknél mutatkoztak, a legerősebben viszont a fogóval és vákuummal világra segített kicsiknél fordult elő.

„A kortizolszintet összefüggésbe hozták a gyermekkori pszichopatológiás problémákkal, ennek ellenére további kutatásokra van szükség, hogy további részletek váljanak ismertté” – hangsúlyozták a kutatók.


Forrás: MTI
2010. 11. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés