2024. Február 25. vasárnap
A fogak érzékenysége a fogmosás közbeni túl erős dörzsölés, és a savas ételek, italok fogyasztása miatt alakul ki, illetve amerikai fogászok egyes fogápoló szereket is felelőssé tesznek érte. Mit tegyünk, hogy elkerüljük?

A fogak érzékenysége a bennük futó idegek irritációja miatt alakul ki. Általában egy vagy több fogat érint, és hideg vagy forró ételek, italok fogyasztásakor, hideg levegő belégzésekor jelentkezik, többnyire hirtelen, éles fájdalom formájában. Amerikában legalább negyvenmillió felnőtt szenved tőle.

FogérzékenységVan B. Hayward, a Georgiai Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karának orális rehabilitáció professzora szerint az erőteljes súrolás, valamint a savas anyagok fogyasztása koptatja a fogzománcot, és károsíthatja az ínyt is. Ha a zománcréteg erodálódik, vagy a fogíny visszahúzódik, a fog érzékenyebb, puhább rétege, a dentin felszínre kerülhet. A dentin közvetlen kapcsolatban áll a fog belső idegközpontjával, ezért felszínre kerülésével az ideg védelem nélkül marad, és érzékennyé válik.

Az amerikai Általános Fogászakadémia felmérésében megkérdezett 700 megkérdezett fogorvos egyharmada szerint az érzékenységet elsősorban a savas ételek és italok, másodikként pedig a helytelen – túl erőteljes – fogmosási technika okozza. A zománckárosodásért és a fogak érzékenységéért a fogorvosok ezen kívül bizonyos fogkrémeket, szájvizeket, fogfehérítő termékeket, továbbá a törött, vagy hibás fogakat, valamint a bulímiát és a refluxbetegséget is felelősnek tartják.

A fájdalom csökkentéséhez napi minimum kétszeri fogmosást javasolnak, amely megfelelő fogkrémet és puha fogkefét, illetve megfelelő technikát igényel: a fogkefét 45 fokban, tenyerünk helyett az ujjaink között tartva finoman, körkörös mozdulatokkal végezzük a fogmosást. További segítséget jelent a fogselyem rendszeres használata, valamint a savas ételek és italok, így az üdítők és citrusfélék fogyasztásának kerülése.

Szeretném megismerni a Dabur gyógynövényes fogkrémcsaládot!>>

 használjon olyan fogkrémet, amely csökkenti a lepedék mennyiségét, a nem tökéletes fogmosás után fennmaradó lepedéket semlegesíti azáltal, hogy antibakteriális hatású összetevőket tartalmaz. Kiegészítésként érdemes szájvizet használni a jobb eredmény érdekében, valamint lágy szálú fogkefét, amely kíméletesen, de alaposan tisztítja a már amúgy is érzékeny fogínyt és a fogakat.

 


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés