2024. Július 22. hétfő
Az ínygyulladás okai és tüntetei -  Kismamáknak az ínygyulladás fokozott veszélyéről -  Az ínygyulladás kezelése és karbantartása
Az ínygyulladásban szenvedők száma rendkívül magas nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is. Az elmúlt tíz évben 25%-kal nőtt a fogágybetegek száma világszerte (GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence.)

Meridol1

Az ínygyulladás okai és tüntetei

Az ínygyulladás oka bakteriális eredetű, az ínygyulladás a baktériumok által termelt toxinokra adott immunválasz. Lehet hormonális eredetű is (például terhességi vagy serdülőkori ínygyulladás), oka lehet vitaminhiány (például a C-vitamin hiánya), dohányzás, de egyszerűen a nem megfelelő fogmosási technika is, amikor a fennmaradó lepedékben elszaporodnak a baktériumok.

A fogágybetegség oka a baktériummal teli foglepedék. A gyulladás első tünete a vörös, duzzadt, fogmosás során vérző fogíny. Ha az ínygyulladás nem gyógyul meg, fogágygyulladás alakul ki, amely hosszú távon a fogak meglazulásához, később elvesztéséhez vezethet.

Meridol2

Kismamáknak az ínygyulladás fokozott veszélyéről

Az anya és születendő gyermeke egészsége szempontjából fontos a terhesség alatt a fogak és az íny egészségének megtartása. Terhesség alatt a nők 35-100%-a szenved ínygyulladásban, melynek oka részben a plakk és a benne lévő baktériumok, másrészt a terhesség alatti hormonális változások. * Azoknál a nőknél, akik a terhesség előtt is ínygyulladásban szenvedtek, a terhesség rontja az állapotot. A kezeletlen ínygyulladás súlyosbodása a fogágygyulladás (periodontitis), mely csontveszteséggel, a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat. A kismamák szájegészsége továbbá nagyon fontos a magzat általános egészsége szempontjából is. A kezeletlen fogágygyulladást okozó baktériumok bekerülhetnek a véráramba, és átjutva a méhlepényen a magzat általános egészségét befolyásolják. A fogágygyulladás növeli a koraszülés esélyét, valamint oka lehet a kis születési súlynak is.

Az ínygyulladás kezelése és karbantartása

Szükség van egy olyan fogkrémre, amely baktérium ellenes összetevőket tartalmaz, folyamatosan használható és kellemes az íze, így a fogágybetegségben szenvedők szívesen használják. Az is fontos, hogy a folyamatosan használt fogkrém védje a fogakat a fogszuvasodással szemben, illetve ne színezze el a fogakat.

Az ínygyulladás karbantartására és kezelésére alkalmas fogkrém csökkenti a lepedék mennyiségét, a nem tökéletes fogmosás után fennmaradó lepedéket semlegesíti azáltal, hogy antibakteriális hatású összetevőket tartalmaz. Kiegészítésként érdemes szájvizet használni a jobb eredmény érdekében, valamint lágy szálú fogkefét, amely kíméletesen, de alaposan tisztítja a már amúgy is érzékeny fogínyt és a fogakat.

Kattintson és vásárolja meg most a meridol® termékeket!

Új Meridol termék *Forrás: Azofeifa A, Yeung LF, Alverson CJ, Beltrán-Aguilar E. Dental caries and periodontal disease among U.S. pregnant women and nonpregnant women of reproductive age, National Health and Nutrition Examination Survey, 1999–2004. Journal of Public Health Dentistry, 2016;76: 320-329. Szponzorált tartalom


Szerző: Dr. Tóth Tünde fogszakorvos, a Colgate - Palmolive Magyarország Kft. tudományos munkatársa
2020. 10. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés