2024. Június 25. kedd

Valóban sorvadás a fogínysorvadás?

fogínysorvadás, fogágybetegeség
1 . oldal
Alattomos folyamat -  Fogorvoshoz menni rendszeresen! -  Pótlást csak gyulladásmentes szájba!
A fogínysorvadás szó valójában kétféle állapotot takar a betegek számára: az egyik, amikor azt látják, hogy a fognyakról visszahúzódott az íny, a másik, amikor a kilazult fog vagy fogak miatt keresik fel rémülten a fogorvost. Cikkünkben a két eltérő jelenséggel és következményeikkel foglalkozunk.

Az előbbi esetben az a gyakoribb, hogy helytelen fogkefehasználat miatt a szoros ínyszél valóban elhúzódik, és a kemény fogkefe vízszintes sikáló hatása kikoptatja a fognyakat, sérül a zománc, illetve előtűnik a fognyaki cement, és rendkívül érzékennyé válik a fognyak. Ilyenkor komoly betegségről nincs szó, csupán kis esztétikai hiba és érzékenység jelentkezik, mindkettő megfelelő módszerekkel kezelhető.

A másik sajnos súlyosabb esetben fogágybetegség áll fenn, amikor már az elváltozás túlhaladt az íny szintjén, és a fogakat tartó szövetek, súlyos esetben a csontállomány is beteg. Leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy sorvadt, de helyesebben fogalmazva olyan gyulladásos folyamatról van szó, amely elpusztítja a fog tartószerkezetét, és a fog kilazul, elvándorol a helyéről. Az íny látható visszahúzódása már az ínygyulladás késői vagy éppen gyógyult stádiuma, amikor a korábban duzzadt, ödémás ínyszél az akut vörös színű gyulladás megszűntével a fog csúcsának irányába áthelyeződik. Ilyenkor már "visszanöveszteni" nem lehet, valódi tapadásveszteségről van szó. Speciális fogpótlással vagy úgynevezett ínyáthelyező műtétekkel korrigálható az esztétikai hiba.

 

Fogmosás old

Alattomos folyamat

Amikor a fog már mozog, igen jelentős a fogágy betegsége. Sajnos ez a folyamat teljesen alattomosan is létrejöhet, mert amíg az akut ínygyulladás fáj, vérzik, és ezért felhívja magára a figyelmet, addig krónikus formája és a mélyebb szövetek pusztulása általában észrevétlenül zajlik.

Sajnos sokakat nem zavar a fogkő, a lepedék, nem tudják, hogyan kell jól fogat mosni, kiegészítő fogköztisztító eszközöket használni, pedig a megoldás kulcsa itt rejlik, hiszen a fogágybetegség a fogon megtapadó lepedék és az azokban élő baktériumok következménye.

Az ínygyulladás karbantartására és kezelésére alkalmas fogkrém csökkenti a lepedék mennyiségét, a nem tökéletes fogmosás után fennmaradó lepedéket semlegesíti azáltal, hogy antibakteriális hatású összetevőket tartalmaz. Kiegészítésként érdemes szájvizet használni a jobb eredmény érdekében, valamint lágy szálú fogkefét, amely kíméletesen, de alaposan tisztítja a már amúgy is érzékeny fogínyt és a fogakat.

Kattintson és vásárolja meg most a meridol® termékeket!

 

Fogorvoshoz menni rendszeresen!

A másik tényező a rendszeres fogorvoshoz járás szükségessége, hisz a szűrővizsgálat a korai felismerést, míg a rendszeres, professzionális fogtisztítás a megelőzést segíti. Minél korábban kezdjük a kezelést, annál biztatóbbak az eredmények. Hány ember van, akiről még soha nem készült röntgenfelvétel, amelyen a teljes fogazat állapota, a fogágy és a csontállomány is megítélhető. Nem volna szabad, hogy ez az (úgynevezett OP- vagy panorámafelvétel) luxus legyen. Már csak amiatt is, mert a fogágybetegségek egy része kifejezetten fiatalokban, egyéni hajlam alapján és nem is mindig feltétlenül rossz szájhigiéné mellett "szeret" kifejlődni.

Míg az ínygyulladás visszafordítható állapot, a fogágybetegség esetében maximum a folyamat megállítására és a további rosszabbodás megelőzésére van lehetőség. Ugyan az elmúlt években kialakultak olyan - főleg műtéti - technikák és anyagok, amelyekkel már az elpusztult szövetek regenerációját is elő tudjuk segíteni.

Pótlást csak gyulladásmentes szájba!

A kifogástalan egyéni és a rendszeres professzionális szájhigiénés eljárásokon túl fontos az olyan tényezők kiküszöbölése, amelyek a folyamat előidézését, vagyis a plakk, fogkő megtelepedését segíthetik. Sajnos ezek néha már korábbi fogászati kezelések "melléktermékei": többnyire elálló szélű koronák vagy tömések.

Ugyanilyen fontos, hogy végleges pótlás csak olyan szájba kerüljön, ami már kezelt, gyulladásmentes, mert ellenkező esetben nemcsak a folyamat romlik még inkább, hanem a fogpótlás élete is rövidebb lesz. Nem érdemes sietni egy híd elkészítésével, ha a fogak körül még tombol a gyulladás, csak sajnos a beteg türelmetlen és - tisztelet a kivételnek - nem minden fogorvos szeret "pepecselni" holmi rendszeres fogkő-eltávolításokkal. Ilyenkor az elkészült híd egy-két év múlva már szinte funkcióképtelen, mert az akut gyulladás lezajlik, az íny visszahúzódik, a koronaszél máris nem jól zár, vagy pedig a körhíd még tarthatja pár évig a mozgó fogakat, de micsoda meglepetés lesz, ha a hidat egy-két év múlva foggal együtt lehet kiemelni a fogágyból. (Márpedig fogpótlásokat illik egy-két évnél továbbra tervezni.)

Mi szükséges tehát mindehhez? Ha már kialakult a betegség, Önöktől sok türelem és kitartás, mert van megoldás! Ha még nem fejlődött ki a bántalom, akkor rendszeres szűrővizsgálatra járás és olyan fogorvos, aki nem rest megtanítani módszereit, nem cseréli fel a gyógyítás és a "fogfelsőrész-készítés" fogalmát. Még ha a fogorvos tisztában van is a legújabb gyógyító eljárásokkal és műtéti technikákkal, akkor is sokkal több múlik Önökön, ha egyszer már sikerült elsajátítani a jó tisztítási technikát.


Szerző: Dr. Szabó Beáta
fog- és szájbetegségek szakorvosa

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés