2024. Április 23. kedd
Szingapúri kutatók felfedeztek egy új molekuláris mechanizmust, amelynek segítségével jobban megérthetjük, hogyan válik a jóindulatú Candida albicans súlyos, sőt gyakran életveszélyes gombává.

A Candida albicans súlyos, akár életveszélyes fertőzést okozhat a szájban, a vérben és más szövetekben azoknál az embereknél, akik rákos megbetegedésük miatt kemo- vagy radioterápián esnek át, előrehaladott AIDS-ben, esetleg más immunrendszert gyengítő betegségben szenvednek.

candida albicans gomba fertőzés kórokozó

Két különböző folyóiratban is a napokban publikálták, hogy Wang Yue, szingapúri Molekuláris- és Sejtbiológiai Kutatóintézet (IMCB) kutatója által vezetett tudóscsapat feltárta azt a korábban ismeretlen mechanizmust, ami felelős a Candida albicans fertőző fázisáért. A gomba úgy kezdi a támadását a betegen, hogy ovális alakját fonalasra változtatja, azaz a sejttestből vékony, fonalszerű függelékek lépnek ki.

Wang csapata - akik már több, mint hét éve tanulmányozzák a Candidát - volt az, aki 2004-ben azonosította a fő "ellenőrző" fehérjét, amit Hgc1-nek hívnak. Ez az "ellenőrző" úgy működik, mint egy irányító, ami megmondja, hogy mikor kezdje a gomba az átalakulást az ártatlan ovális alakjából a fertőző fonalas formájába. "Egy kérdés azonban nyitva maradt, méghozzá az, hogy az említett fehérje hogyan aktiválja azokat a sejtes mechanizmusokat, amik meghatározzák a gombasejt alakját." - mondta Wang.

A tudós kutatócsoportja megtalálta a választ a kérdésre, két fehérje formájában, amiket Rga2-nek és Cdc11-nek hívnak. Leírták, hogy mindkét protein kapcsolóként működik a kétféle sejtes mechanizmus között, amelyek normálisan meghatározzák a sejt alakját. "A fő irányító Hcg1 úgy működik, mint az ujj, ami átbillenti a kapcsolót a fertőző állásba," - folytatta Wang, majd hozzátette: "A mi felfedezésünk felderítette a molekuláris mechanizmus részleteit, amelyek meghatározzák, hogyan lépjen kölcsönhatásba a két fehérje a fő 'ellenőrzővel'. Ez új lehetőségeket nyitott meg számunkra, hogy tovább vizsgáljuk a gombafertőzés során szóba kerülő terápiás célpontok hosszú sorát."

A Developmental Cell nevű folyóirat ugyanezen számában egy vezető Candida albicans-kutató, Dr. Peter Sudbery is hangsúlyozza a Wang-féle eredmények jelentőségét, arra nézve, hogy megismerjük a Candida fertőző formába való átalakulásának sejtes folyamatait. Ráadásul, ezen fehérjék más sejtes folyamatokkal való kölcsönhatásának megismerése fontos információ lehet arra nézve, hogy hogyan határozzák meg az egyéb sejtek saját alakjukat. Ez utóbbi alapvető kérdés a biológiában, és a Candidán megfigyelt mechanizmusok nagy valószínűséggel máshol is működnek, mivel az Rga2-t és a Cdc11-et majdnem minden eukarióta élőlényben megtalálták.

A Candida-kutatások elsődleges előmozdítója az elmúlt 25 évben egyre terjedő AIDS, mivel ez a közel ártatlan gomba, a Candida albicans az egyik leggyakoribb mikrobiális patogén lett az AIDS betegeknél, életveszélyes, magas halálozású fertőzéseket okozva, különösen a HIV-fertőzött gyermekeknél.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés