2024. Július 18. csütörtök
Az allergiás megbetegedések, mint az allergiás asztma, a szénanátha és az atópia/ekcéma egyre gyakoribb a nyugati társadalmakba, de jelenleg nem áll rendelkezésre oki kezelés ellenük, ezért megelőzésük különösen fontos. Kutatók ennek lehetséges módjait és azok hatásosságát vizsgálták a legújabb eredmények alapján.

Dr. Cathleen Muche-Borowski és munkatársai összesen 217 vizsgálat adatait elemezték, és ennek alapján frissítették az allergiás betegségek ellen való védekezési lehetőségek klinikai irányelveit.

Megállapították, hogy védő hatású, ha az anya és a kisgyermek halat fogyaszt. Hatástalannak, sőt károsnak bizonyult az allergiával szemben a szója fogyasztása – esetleges káros hatását a benne lévő fitoösztrogéneknek köszönheti.

allergia

Az is kiderült, hogy a kisbabáknál a szilárd táplálék minél későbbi bevezetése nem jelent előnyt az allergia megelőzésében. Hasonló a helyzet a poratkákkal: ezek levegőben lévő allergénjeinek csökkentését mint elsődleges védekezési módot a kutatók eltávolították az irányelvek közül, amelyek között már nem tesznek említést a specifikus immunterápia alkalmazásáról sem – olvasható a Deutsches Ärzteblatt International című folyóiratban.

A szerzők szerint azonban az allergia kockázata csökkenthető oltás segítségével. Közelmúltbeli kutatási eredményekre hivatkozva említést tesznek a gyermekkori elhízás és az asztma összefüggéséről is, de konkrét étrendi útmutatások egyelőre nem léteznek az erre vonatkozó pontos adatok hiányában.


Forrás: Medipress
2009. 10. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés