2022. Szeptember 25. vasárnap
Az IBS (irritábilis bélszindróma) a bél fokozott érzékenysége és megváltozott működése, mely hasi fájdalommal, puffadással, székrekedéses és hasmenéses időszakok váltakozásával jár. A panaszok hátterében semmilyen szervi eltérés nem mutatható ki. A chicagói Rush University Medical Center-ben zajló kutatások szerint azonban a betegség összefüggésbe hozható az allergiás kórképekkel.

Az IBS az amerikai lakosság mintegy 15 százalékát érintő betegség. Néhány kutatás arra enged következtetni, hogy allergénekkel (allergiát okozó anyagokkal) való találkozás is kiválthatja a tünetegyüttest.

irritábilis bélszindróma ibs allergia

A chicagói kutatók 125 felnőttet vizsgálva megállapították, hogy allergiás eredetű ekcéma előfordulása esetében 3,9-szer, szénanátha esetén pedig 2,7-szer gyakoribb az IBS előfordulása, mint egészséges egyénekben. Azt is kimutatták, hogy a depresszió mintegy két és félszeresére emeli az IBS előfordulásának a valószínűségét.

„Populációnkban az allergiás bőrgyulladás előfordulása nagymértékben korrelál az IBS jelenlétével” – írják a szerzők. Atópiás (allergiás) megbetegedésekben a dermatitisz gyakran csak az első lépcső. Kisgyermekkorban az ekcéma például gyakran gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel, ételallergiával társul. Az ekcéma megjelenése előre jelezheti a panaszok kiújulását érzékeny bélrendszerű, vagy IBS-ben szenvedő betegeknél.

A szakemberek megfigyelték azt is, hogy a betegek 29 százaléka asztma és IBS együttes előfordulásától szenvedett, ami hasonló eredményről tanúskodik, mint egy ezt megelőző kutatás. A tudósoknak meggyőződésük, hogy az IBS allergiás megbetegedésekkel társult formájára külön kórképként kell tekinteni. Ennek a betegségnek valószínűleg más a patofiziológiai háttere, mint az allergiás tünetek nélkül jelentkező irritábilis bélszindrómának, így a jövőben a kezeléséhez is eltérő módszerekre lehet szükség.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés