2024. Július 15. hétfő
Hamarosan megjelenhet a parlagfűre allergiások által várva várt oltás, mely a hagyományos allergia elleni vakcinákkal szemben kevesebb injekció beadását igényelné, és mellett hosszabb időn át védene a parlagfű-allergia tüneteitől.

Egy kutatócsoport, melyet Dr. Peter Creticos, a baltimore-i Johns Hopkins Asztma és Allergológia Központ igazgatója irányít, egy parlagfű-allergia elleni vakcina tesztelésén dolgozott. Hat hetes injekciókúrát követően két szezonra sikerült tünetmentesség tenniük a vizsgálati személyeket. Mindenki hetente egy oltást kapott.

oltás, parlagfű-allergia

A parlagfű az egyik leggyakoribb allergén. A parlagfű-allergiás betegek számára enyhülést jelentenek az antihisztaminok, melyek megszüntetik a kínzó orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, szem-, orr- és torokviszketést. Ha azonban ezek a gyógyszerek nem segítenek, az injekciókúra jelenti a kezelés következő lépcsőjét. A jelenlegi vakcinákkal 6-18 hónapig heti rendszerességgel kell oltani ahhoz, hogy kifejtsék maximális hatásukat, ráadásul minden injekció után 30 perc az ajánlott várakozási idő, hogy időben észrevegyék az esetleges mellékhatásokat.

Egy másik kutatás eredményéről számolt be Dr. William C. Howland III allergológus, a Lovelace Tudományos Erőforrások orvosigazgatója. Szerinte egy új vakcina segítségével nagyobb javulást lehet elérni, mint eddig, ráadásul ehhez mindössze négy injekció beadása szükséges. A kutató szerint a hatóanyag biztonságos és hatékony.


Forrás: Medipress
2008. 10. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés