2024. Április 15. hétfő

Aggasztó az AIDS-helyzet Kelet-Európában

AIDS, HIV, Kelet-Európa, Oroszország
1 . oldal

Az AIDS ellen folytatott világméretű küzdelemben ugyan sikerült előrelépéseket tenni, de a kór elleni küzdelem ENSZ-szervezetének vezetője szerint az esetek számának növekedése aggasztó mértéket öltött Oroszországban és Kelet-Európában.


„A jelentés összességében azt mutatja, hogy óriási előrelépéseket tettünk, és valódi eredményeink vannak” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Peter Piot, a UNAIDS igazgatója, miután a hivatal nyilvánosságra hozta 2008-as jelentését. „Többet sikerült elérnünk az AIDS elleni harcban az elmúlt két évben, mint az azt megelőző húsz év folyamán.”

piros szalag, HIV, AIDS

A jelentés ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a járványnak sehol a világon nincs vége, és Piot szerint még mindig öt új fertőzés jut két, kezelést megkezdő emberre. Az eredmények arra utalnak, hogy az új HIV fertőzöttek aránya sok országban emelkedik, többek között Kínában, Oroszországban és Ukrajnában.

„Továbbra is nagyon pesszimista vagyok azzal kapcsolatban, ami Oroszországban és Kelet-Európában zajlik. A világ ezen a területén tapasztaljuk a legkisebb előrelépést – közölte Piot. 2007-ben a becslések szerint 1,5 millióan éltek HIV-fertőzéssel Kelet-Európában és Közép-Ázsiában, ami a 2001-es becsült 650 ezer fő több mint kétszerese.

A régió legsúlyosabb HIV-járványa Oroszországban tapasztalható, és a régió fertőzötteinek 90%-a Oroszországban vagy Ukrajnában él. Piot elmondta, hogy Oroszországban a legsúlyosabb problémát az injekcióban beadott drogok jelentik.

A szervezet eddigi „kétségtelenül legpozitívabb” jelentésének nyilvánosságra hozatala után Piot közölte, soha nem látott fejlődés volt tapasztalható az elmúlt két évben az AIDS elleni harcban, a HIV kezelésében és megelőzésében.

A szervezet szerint az új fertőzések száma sok országban, például Ruandában és Zimbabwében is csökkent a szexuális viselkedésben bekövetkezett változásoknak köszönhetően. A fiatalok körében egyre inkább elterjed az óvszer használata, hosszabb ideig várnak a közösülés előtt, és kevesebb szexuális partnerrel folytatnak viszonyt.

2005. és 2007. között a gyermekek körében az új fertőzések száma pedig a gyermekek körében 410 ezerről 370 ezerre esett vissza, köszönhetően annak, hogy a születendő gyermek megfertőződését megakadályozó retrovírus-elleni kezelésben részesülő HIV-pozitív terhes nők aránya 14-ről 33%-ra emelkedett.


Forrás: Medipress
2008. 07. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés