2024. Február 25. vasárnap
Nem mindenki kap megfelelő kezelést -  Felemás sikerű kutatások
December 1. az AIDS világnapja. Idén a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a betegség elleni küzdelmet továbbra is megakasztja a megfelelő kezelés hiánya a szegény országokban, valamint a hatékony védőoltás kifejlesztésében tapasztalt akadályok.

Az AIDS/HIV terén rengeteg előrelépés történt az elmúlt két évtizedben: bár 33 millióan fertőzöttek az AIDS betegséget okozó humán immundeficiencia vírussal (HIV), az erős, új gyógyszereknek köszönhetően többen élvezhetnek egészségesebb, hosszabb életet.

AIDS, HIV

Nem mindenki kap megfelelő kezelést

A megfizethető és hatékony kezelés azonban ritkaságszámba megy a HIV-pozitív betegek többségének helyet adó Afrikában, ami távoli lehetőséggé teszi az orvosi ellátás általános hozzáférését.

Jean-Francois Delfraissy, a francia Országos AIDS és Vírusos Hepatitisz Kutató Hivatal (ANRS) vezetője szerint a szegényebb országokban végül két lehetőség közül kell választani: több millió HIV-pozitív beteget kezelnek, vagy drágább kezelést biztosítanak körülbelül félmillió embernek, akik ellenállnak az általános terápiáknak. Még a tehetősebb országokban, például Franciaországban is, ahol tavaly 5200 új HIV fertőzést jelentettek, további sok ezren nem tudhatnak arról, hogy megfertőződtek.

Az ENSZ arra ösztönzi az országokat, hogy összpontosítsanak a járvány gyökerére, és támaszkodjanak a jól bevált eszközök tárházára a HIV terjedésének megfékezéséhez a legmagasabb kockázatnak kitett csoportokban. „Nincs kizárólagos csodamódszer a HIV megelőzésére” – mondja Peter Piot, a UNAIDS leköszönő igazgatója.

Felemás sikerű kutatások

Az ilyen csodamódszerrel kapcsolatos remények tavaly szertefoszlottak, amikor a kutatóknak félbe kellett szakítaniuk két előrehaladott szakaszban lévő klinikai kísérletet a Merck gyógyszergyár AIDS elleni oltásaival, miután a készítményekről kiderült, hogy valójában növelik a fertőzés kockázatát. Az AIDS kutatás azonban októberben új lendületet kapott, amikor a 2008-as orvosi Nobel-díjat a HIV vírust felfedező kutatópárosnak ítélték oda.

A kutatók új molekulákat is felfedeztek, és új, hármas terápiákat kezdtek tesztelni, amelyek hatékonynak bizonyultak olyan betegek esetében, akik nem reagáltak más kezelésekre. Ezalatt a hatékony AIDS elleni védőoltás utáni kutatás sem állt le. Amerikai kutatók a közelmúltban felfedeztek egy gént, amely utat nyithat egy vakcina kifejlesztése felé.

Delfraissy az olyan alapkutatások újjáéledését is jósolja, amelyek azokat a molekulákat próbálják felkutatni, amik a vírust egy olyan stádiumban képesek megtámadni, amikor azt még nem mutatták ki. A kutatók az olyan HIV pozitív betegek eseteit is vizsgálják, akikben sosem fejlődik ki az AIDS betegség.

„Lenyűgöző fegyverarzenállal rendelkezünk” – véli Pierre-Marie Girard atya, aki a párizsi Saint Antoine kórház fertőző osztályát vezeti. A siker egyik jele az, hogy ma már vannak olyan HIV fertőzöttek, akik arról beszélnek, hogy jól elélhetnek és megöregedhetnek a vírussal – reménykedhetnek abban, hogy ugyanolyan élettartamot érnek meg, mint az egészségesek.


Forrás: Medipress
2008. 12. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés