2024. Július 17. szerda

Noha Ukrajnában egyre többen kapják meg a HIV-vírust, az orvosok félnek a hozzájuk forduló fertőzött betegek kezelésétől.


A HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek támogatására létrehozott ukrán nemzeti telefonos segélyszolgálat munkatársai szerint az utóbbi hónapokban megszaporodtak azok a hívások, amelyek arról számolnak be, hogy az orvosok diszkriminálják a HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket, megtagadják tőlük a gyógykezelést, sőt gyakran sértő megjegyzéseket tesznek rájuk – írta a Liga.net ukrán internetes hírügynökség.

szájmaszkos orvos, HIV, AIDS

A beszámoló egy Odessza környékén megtörtént esetet említ, amikor az egyik kisváros kórházának orvosai megtagadták egy terhes HIV-fertőzött nő ellátását, azt tanácsolva neki, hogy menjen a megyeközpontba, és ott szülje meg gyermekét.

Viktor Juscsenko ukrán elnök a közelmúltban kijelentette, hogy Ukrajna egyik legégetőbb közegészségügyi problémája a HIV-fertőzés terjedése, s az ezzel járó súlyos szociális, gazdasági és demográfiai következmények. Az államfő által is idézett statisztikai adatok szerint Ukrajnában 130 ezer HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, az AIDS-ben eddig 13 ezren haltak meg, s havonta másfél ezer új fertőzöttet regisztrálnak.


Forrás: MTI
2008. 08. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés