2024. Április 25. csütörtök
1 . oldal
A félelmekkel ellentétben kicsi a körülmetélés elleni pszichés ellenállás a férfiakban – hangzott el a Nemzetközi AIDS Konferencián Mexikóvárosban. A körülmetélés mind szélesebb körben való elvégzését a HIV-világjárvány megakadályozása érdekében szorgalmazzák.

A körülmetélés az AIDS-krízis megoldásának egyik jelentős lehetőségévé lépett elő, miután két Kenyában, Ugandában és Dél-Afrikában zajlott vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a pénisz előbőrének eltávolítása több mint felére csökkenti a a HIV-fertőzés veszélyét a férfiak esetében.

szikét tartó kéz, körülmetélés, HIV, AIDS

Egyes körökben már „sebészeti vakcináról” beszélnek a felfedezés kapcsán, mivel a módszer olcsó és biztonságos módon védi meg a férfiakat a HIV-vírustól. Leginkább Afrika szub-szaharai régiója profitálhatna, ahol a HIV-fertőzöttek kétharmada él, mondják az eljárás támogatói.

A lelkesedést azonban némileg lehűtik azok az aggodalmak, melyek szerint a körülmetélés még problémákban ütközhet kulturális, vallási, vagy szexuális okokból, illetve, hogy a beavatkozás arra ösztönzi majd a férfiakat, hogy hagyják el az óvszer használatát. Az AIDS konferencián előadó amerikai kutatók bizonyítékot találtak rá, hogy ezek az aggodalmak nem teljesen megalapozottak.

Egy kenyai vizsgálat szerint a frissen körülmetélt férfiak nem viselkedtek kockázatosabban, mint korábban. „A mostani kutatás eredményei alapján nem nő a HIV szempontjából kockázatosan viselkedők aránya. Sőt, inkább csökken” – állította Robert Bailey, az Illinoisi Egyetem epidemiológusa. A kutató Zambiában egy másik felmérés során azt is kiderített, hogy a körülmetélés nem okozott fájdalmat vagy szexuális működészavart a férfiaknak, sőt, úgy érezték, hogy a beavatkozás keményebbé és nagyobbá tette nemi szervüket, és fokozta az együttlét élvezetét és az orgazmuskészséget.

Dvora Joseph, a Nemzetközi Népesedési Szolgálat (PSI) HIV-részlegének igazgatója elmondta, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy a körülmetélésnek a megelőző módszerek tárházában a helye. A szervezet igyekszik ösztönözni a körülmetélés elterjesztését, főként az olyan kelet- és dél-afrikai országokban, ahol magas a HIV előfordulása.

Az eredeti dél-afrikai vizsgálat vezető kutatója, a francia Bertran Auvert szerint a körülmetéléssel 3,8 millió fertőzést és félmillió halálesetet lehetne megelőzni 2016-ig Afrika szub-szaharai területein.

A körülmetélés hatékonyságának feltételezett oka, hogy a belső fityma kitűnő célpont a HIV számára. Ez a terület gazdag az úgynevezett Langerhans-sejtekben, melyekbe az AIDS-et okozó vírus különösen könnyen képes bejutni.

A körülmetéléssel kapcsolatos fontos kérdés, hogy biztosítsák a műtétek higiénikus körülmények közötti végrehajtását, és hogy az operált férfiakat beleegyezésük előtt teljes mértékben fel kell világosítani. Tisztázásra vár még az is, hogy milyen hatással van a férfiak körülmetélése a nőkre.


Forrás: Medipress
2008. 08. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés