2014. December 20. szombat
Szerepe -  Hiánya -  Miben található meg? -  Ajánlott napi bevitel
Mindenki számára közismert, hogy a tápanyagokban hiányos táplálkozás előbb-utóbb különböző betegségek kialakulásához vezet, pl. a C-vitamin hiánya skorbuthoz, a D-vitaminé angolkórhoz. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogy nagyon kis mennyiségben fémeket is „fogyasztanunk” kell, így vasat, rezet vagy éppen jelen cikkünk tárgyát, a cinket.

A cink a mikroelemek közé tartozik. Ezek az anyagok a szervezetben igen kis koncentrációban (<0,005%) jelen lévő, többé-kevésbé ismert biológiai jelentőséggel rendelkező ásványi anyagok, melyekből a napi szükségletünk nem éri el a 100 mg-ot. Az egészséges emberi szervezetben általában 2-3 grammnyi található belőlük, melynek legnagyobb része (90%-a) az izomzatban és a csontrendszerben koncentrálódik. Ezenkívül számottevő mennyiséget tartalmaz a haj, a szem, továbbá a bőr, a máj és a vesék.

cink

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék cinktartalma is befolyásolja.

Szerepe

A cink létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint-szabályozásban, ellenőrzi és szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, több mint 120 metalloenzim szerkezeti elemeként részt vesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében – ezáltal a növekedésben, sebgyógyulásban, valamint az inzulin térszerkezetének kialakításában. Megfelelő mennyiségű jelenléte az ízérzés megőrzéséhez éppúgy szükséges, mint a természetes növekedés, a nemi fejlődés és a szaporodás folyamataihoz.

Hiánya

Cinkhiány esetén csökken a szervezet ellenálló képessége, fokozott fáradékonyság lép fel, serdülőkorban pedig – különösen a reprodukciós szervekben – különböző fejlődési zavarokat okozhat. Felnőttekben a cinkhiány elhúzódó sebgyógyulást, csökkent étvágyat és romló ízérzést, hasmenést, valamint bőrgyulladást okozhat. Ismert a terhes és szoptató anyák fokozott cinkigénye is.

Viszonylag keveseket érint, de meg kell említenünk, hogy az ólom- és kadmiumszennyezésnek kitett emberek számára különösen fontos a szervezet megfelelő cinkellátottsága, ugyanis ezáltal csökkenthető az említett fémek toxicitása.

A vegetáriánusoknak különösen ügyelniük kell a cink megfelelő mértékű pótlására, ugyanis ez a mikroelem egyike azon anyagoknak, melyekből a növények viszonylag keveset tartalmaznak. Az állati eredetű élelmiszerek összetétele ebből a szempontból jóval kedvezőbb, mint a tisztán növényi alapú étrend.

Miben található meg?

A cink a természetben nagyobb mennyiségben van jelen a kagylóban, a húsokban, a májban, a hüvelyesekben és a tojásban, cinkhiányos esetben tehát ezen élelmiszerek fogyasztása javasolt. A tápcsatornába került cink kb. 30–50%-a szívódik fel, ám a felszívódást számos anyag befolyásolja. Negatív hatással vannak az élelmi rostok, kalcium, valamint a réz, pozitív hatással pedig a különböző aminosavak, fehérjék és kelátképzők.

Ajánlott napi bevitel

Életkor Szükséglet
(mgr)
  Férfi
0-6 hónap 3 3
7-12 hónap 5 5
1-3 év 5 5
4-6 év 6 6
7-10 év 7 7
11-14év 9 9
15-18 év 9 10
19-30 év 10 10
31-60 év 9 10
60 év felett 9 10
Várandósság, szoptatás alatt 13 -
Nehéz fizikai munka esetén - 10
Stressz esetén 12 12
Dohányzás esetén 12 12
Alkoholfogyasztás esetén 15 15
Menopauza alatt 9 -


2005. 07. 08. (Aktualizálva - 2011. 05. 23.)
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés