2021. Február 27. szombat
A cink csökkenti a nátha tüneteit, és rövidíti lefolyását indiai kutatók szerint. Az ásványi anyagot tartalmazó szerek, például tabletták, szirupok a megelőzést is segíthetik.

A felnőttek évente átlagosan kettő-négy alkalommal náthásak, a gyerekek nagyjából tízszer. Kevés dolog van, amit valaki tehet a náthavírusok fertőzése ellen, mert nemcsak tüsszentéssel és köhögéssel terjed, hanem a tárgyak, például a kilincsek közvetítésével is – írja BBC hírportálja az eredményeket részletező cikkében.

cink, nátha

Az indiai szakemberek 15 klinikai vizsgálat eredményeit összevetve jutottak arra a következtetésre, hogy a cink megelőzésként is alkalmazható a nátha (vírusos rhinitisz) ellen, és akkor is hatékony, ha a tünetek jelentkezését követően egy napon belül elkezdik alkalmazását. Hosszabb távú használata azonban mégsem ajánlott, mert nagyobb mennyiségben toxikus.

A szakemberek feltételezik, a cink a vírus bevonásával megakadályozza, hogy az orr nyálkahártyáján átlépve megfertőzze a szervezetet, de laboratóriumi teszteredmények utalnak arra is, hogy gátolhatja a náthavírusok szaporodását.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés