2021. Április 23. péntek
A magas koleszterinszint csökkentésére leggyakrabban sztatinokat használnak, a betegek egy részénél azonban a standard terápia nem hatásos, ezért náluk más típusú gyógyszerek kombinációját alkalmazzák. Kanadai kutatók ezek hatásosságát vizsgálták.

A kombinációs terápia népszerűsége ellenére nem feltétlenül a leghatásosabb koleszterincsökkentő eljárás – állapította meg Dr. Mukul Sharma, agyi keringési rendellenességekre specializálódott szakértő, aki az Ottawai Kórház Kutatási Intézetének, és az Ottawai Egyetem munkatársaival 102 tanulmány eredményeit elemezte.

kombinált koleszterincsökkentő terápia

Az ezitimib, a niacin, epesavkötő szerek és omega-3 zsírsavak kombinációs hatását vizsgáló tanulmányok elemzése alapján a kutatók nem találtak elég bizonyítékot, mely alátámasztaná a kombinációs kezelés széleskörű használatát.

Sharma szerint ha a magas koleszterinszintű beteg szervezete nem reagál az alacsony dózisú sztatinra, először értelmesebb volna azt nagyobb dózisban alkalmazni, mielőtt kipróbálnák a kombinációs terápiát.

„Ha a nagy dózisú sztatin nem működik, illetve a beteg nem tolerálja, vagy speciális körülmények állnak fenn, a kombinációs terápia még mindig jó választásnak tűnhet, azonban amíg újabb kutatási eredmények nem lesznek a témában, addig nem ajánljuk a betegek kezelésében” – fejtette ki.


Forrás: Medipress
2009. 09. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés