2021. Április 23. péntek
A magas koleszterinszint normalizálása köztudottan csökkenti a szívinfarktus kockázatát, új kutatási eredmények szerint pedig kedvezően befolyásolja az érműtéten átesett betegek gyógyulását is.

A „rossz” néven is emlegetett LDL-koleszterin emelkedett vérszintje fokozza a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófa (agyvérzés) előfordulását, amik érműtétek szövődményeként is előfordulhatnak. Holland kutatók azt vizsgálták, hogy az érsebészetre kerülő betegek koleszterincsökkentő gyógyszerrel való kezelése javítja-e a műtéti eredményeket.

koleszterincsökkentő, érműtét, szívroham

Olaf Schouten és munkatársai félezer, érsebészeti beavatkozásra kerülő betegnek adtak koleszterincsökkentő fluvasztatint, amit átlagosan 37 nappal a műtét előtt kezdtek el szedni. A kontrollcsoportba tartozó betegek hatóanyag nélküli tablettát kaptak.

A műtét után csaknem a felére csökkent a szívroham előfordulása a koleszterincsökkentőt szedő betegeknél a placebót szedő betegcsoport eredményeihez képest. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a gyógyszer szedésének nem voltak lényeges mellékhatásai, tehát ilyen kockázattal nem kell számolni.

A nemzetközi kezelési irányelvek már eddig is javasolták a koleszterincsökkentő kezelés bevezetését érműtétek előtt, de ezt korábbi, kisebb tanulmányokra alapozták. A most befejezett vizsgálat eredményei egyértelműen alátámasztották a korábbi véleményeket.


Forrás: MTI
2009. 10. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés