Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem működik a kombinált koleszterincsökkentő terápia?

A magas koleszterinszint csökkentésére leggyakrabban sztatinokat használnak, a betegek egy részénél azonban a standard terápia nem hatásos, ezért náluk más típusú gyógyszerek kombinációját alkalmazzák. Kanadai kutatók ezek hatásosságát vizsgálták.

A kombinációs terápia népszerűsége ellenére nem feltétlenül a leghatásosabb koleszterincsökkentő eljárás – állapította meg Dr. Mukul Sharma, agyi keringési rendellenességekre specializálódott szakértő, aki az Ottawai Kórház Kutatási Intézetének, és az Ottawai Egyetem munkatársaival 102 tanulmány eredményeit elemezte.

Az ezitimib, a niacin, epesavkötő szerek és omega-3 zsírsavak kombinációs hatását vizsgáló tanulmányok elemzése alapján a kutatók nem találtak elég bizonyítékot, mely alátámasztaná a kombinációs kezelés széleskörű használatát.

Sharma szerint ha a magas koleszterinszintű beteg szervezete nem reagál az alacsony dózisú sztatinra, először értelmesebb volna azt nagyobb dózisban alkalmazni, mielőtt kipróbálnák a kombinációs terápiát.

„Ha a nagy dózisú sztatin nem működik, illetve a beteg nem tolerálja, vagy speciális körülmények állnak fenn, a kombinációs terápia még mindig jó választásnak tűnhet, azonban amíg újabb kutatási eredmények nem lesznek a témában, addig nem ajánljuk a betegek kezelésében” – fejtette ki.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kombinalt-koleszterincsokkento-terapia