2021. Április 23. péntek

Izomkárosodást okozhatnak a koleszterincsökkentők

koleszterincsökkentő, sztatinok, izomkárosodás
1 . oldal
A koleszterincsökkentő gyógyszerek szedése mellett egyes betegeknél izompanaszok léphetnek fel. Egy kutatás szerint az ilyen esetek egy részének hátterében az izomszerkezet károsodása állhat.

A szív-érrendszeri betegségek megelőzésében játszott fontos szerepük miatt a koleszterincsökkentő hatású sztatinok világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. Más szerekhez hasonlóan azonban ezek szedése is járhat mellékhatásokkal: például izomgyengeséggel és -fájdalommal.

koleszterincsökkentő, sztatinok, izomkárosodás

A svájci Berni Egyetem és a bostoni Tufts-New England Medical Center kutatói 83 embernél végeztek izom-biopsziát. Közülük húsz sosem szedett sztatinokat. Az eredmények szerint a sztatinokat szedőknél jelentős izomkárosodás volt kimutatható – még olyanok egy részénél is is, akik a vizsgálat előtt felhagytak a gyógyszer szedésével.

Dr. Annette Draeger, a Berni Egyetem kutatója szerint bár a klinikai gyakorlat azt mutatja, hogy az izomtüneteket mutató betegek gyorsan javulnak a gyógyszerszedés felfüggesztése után, mostani eredményeik viszont azt sugallják, hogy egyesek hajlamosabbak lehetnek a sztatinokhoz kapcsolódó izomkárosodásra, és esetükben tartós elváltozás alakulhat ki.

A kutatók azt is megállapították, hogy az izomkárosodás olyanokat is érintett, akiknél a laboreredmények, pontosabban az izmokban lévő jelző kreatin-kináz (CK) enzim szintjének mértéke erre nem utalt. Mindez szerintük azt jelentheti, hogy normális CK-szint mellett is jelen lehetnek a szervezetben mikroszkopikus izomkárosodások – írja a Yahoo.


Forrás: Vital
2009. 07. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés