2020. Július 16. csütörtök
Egyetlen kézmosást elmulasztó orvos, nővér vagy akár technikus is nagy mértékben felelős lehet a kórházi körülmények között kialakuló fertőzések terjedéséért – mutatták ki francia kutatók.

Egy matematikai modell segítségével vizsgálták a fertőzések kórházi körülmények közötti terjedését a francia INSERM egészségügyi kutatóintézet tudósai. Eredményeik azt mutatják, hogy egyetlen úgynevezett „szuperterjesztő” – például egy, a kórházi osztályok között gyakran mozgó radiológus vagy fizikoterapeuta, aki elmulasztja megmosni a kezét – olyan mértékben terjesztheti a fertőzéseket, mintha az összes kórházi dolgozó 23 százaléka mulasztaná el a rendszeres kézmosást.

kézmosás, kórházi baktérium

Azt is kimutatták, hogy egy, a kórház különböző részlegei között gyakran mozgó dolgozó akár háromszor nagyobb mértékben is felelős lehet a kórok terjesztéséért, mint egy helyhez kötött társa.

A kórházi körülmények között terjedő kórokozók egyik legelterjedtebb fajtája az úgynevezett meticillinnel szemben ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium, amely világszerte tízezrek halálát okozza évente. Olyan baktériumokról van szó, amelyek a kórházi körülmények között hozzászoktak az antibiotikumokhoz, így ellenállókká váltak azokkal szemben.

Az idei kémiai Nobel-díj kitüntetettjei sikeresen tárták fel a bakteriális riboszóma szerkezetét, amely révén többek között az MRSA baktériumokkal szemben is hatásos, új antibiotikumok kifejlesztése vált lehetővé.


Forrás: MTI
2009. 10. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés