2020. Október 28. szerda

Többet ér a kézmosás a vitaminoknál

megfázás, influenza, kézmosás, vitamin
1 . oldal
Rövidülnek a nappalok, lehűl a levegő, kezdődik a megfázás és az influenza szezonja. Sokan kezdenek el C-vitamint szedni elővigyázatosságból, pedig a kutatások szerint még a gyakori kézmosás is többet ér a vitaminoknál, amelyek nagy dózisban egyenesen károsak is lehetnek.

Egy német egészségügyi intézet tájékoztató anyagot készített a megfázás és az influenza megelőzésével kapcsolatban megjelent kutatási eredmények alapján, hogy eloszlassák a széles körben elterjedt tévhiteket. Ilyen vélekedés például az, hogy a C-vitamin és más antioxidánsok nem csak a náthától, hanem a ráktól is megvédenek, vagyis meghosszabbítja az életet.

kézmosás, megfázás, influenza, vitamin

„Nem elég, hogy nincs arra bizonyíték, hogy az antioxidánsok valóban meghosszabbítanák az életet, kiderült, hogy egyes termékek akár korai halálozáshoz is vezethetnek” – mondta el Peter Sawicki professzor, a Intézet A Minőségért és Hatékonyságért Az Egészségügyben igazgatója. A pozitív, reménykeltő hírek gyorsan terjednek, és hamar igazi meggyőződéssé válnak. „Nagyon nehéz elfogadni, hogy ezek a hírek valójában csak feltevések, melyeket jövőbeni kutatások erősíthetnének csak meg.”

Vannak azonban módszerek, melyek segíthetnek megelőzni a légúti fertőzéseket. Mindegy, hogy enyhe megfázásról, vagy influenzáról van-e szó, az orrfolyás és a torokfájás vírusfertőzés tünetei. Érdemes szappannal gyakran kezet mosni, a kezünkkel pedig nem célszerű az arcunkhoz érni. A fertőzöttek is tehetnek azért, hogy ne adják tovább betegségüket: a zsebkendőt használat után azonnal el kell dobni, és kerülni kell a kézfogást.


Forrás: Medipress
2008. 10. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés