2020. Augusztus 06. csütörtök

Nem elég hatásosak a jelenlegi antibiotikumok?

antibiotikumok, multirezisztens baktériumok
1 . oldal
Kevés gyógyszert fejlesztenek a jelenleg elérhető antibiotikumoknak ellenálló baktériumok ellen, holott azok már most is évente 25 ezer EU-polgár halálát okozzák – közölték uniós egészségügyi hatóságok képviselői.

Jelenleg csak 15 új antibakteriális szer áll fejlesztés alatt, legtöbbjük igen korai stádiumban – ál az uniós egészségügyi szakértők e témában tartott stockholmi tanácskozásán közzétett jelentésben.

antibiotikumok, multirezisztens baktériumok

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) közös jelentésben sürgeti a döntéshozókat, hogy dolgozzanak ki globális és európai stratégiát a multirezisztens (több hatóanyagnak ellenálló) baktériumok kérdésében.

A bőrfertőzést, ételmérgezést vagy tüdőgyulladást okozó gyógyszerrezisztens baktériumok miatt életveszélybe kerülhetnek a megfertőződött páciensek. A fertőzések száma elsősorban a kórházakban emelkedik, de más közösségekben is egyre gyakrabban fordul elő.

„Az új antibiotikumok kutatásának és fejlesztésének ösztönzése nélkül a megfertőződött emberek egyre nagyobb számban maradnak hatékony kezelés nélkül” – mondta Bo Aronsson, az EMEA orvoskutatója.

A legveszélyesebb kórokozó, a methicillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) által okozott fertőzések száma a széles körű összefogás eredményeként csökkent az elmúlt években az Európai Unióban. Más, úgynevezett gram-negatív baktériumok multirezisztens formái azonban egyre gyakoribbak – figyelmeztettek a szakértők.


Forrás: MTI
2009. 09. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés