2021. Április 20. kedd

Egyre ellenállóbb baktériumok pusztítanak

antibiotikumok, baktériumok, tbc
1 . oldal
Világszerte az összes haláleset körülbelül negyede baktériumok okozta betegségek miatt történik, a kórokozók pedig egyre ellenállóbbak az elérhető antibiotikumokkal szemben. Legyőzésükben újonnan felfedezett antibiotikumok hozhatnak áttörést.

A bakteriális fertőzések terén különösen a tuberkulózis (tbc) esetében rossz a helyzet, mivel manapság a világon minden harmadik ember hordozza a baktériumot, amely a ma használatos antibiotikumokkal szemben egyre inkább rezisztens lesz. Amerikai kutatók három olyan, a természetben is előforduló antibiotikus hatású anyagot azonosítottak, melyeket új gyógyszerek előállításához lehet majd használni.

antibiotikumok, baktériumok, tbc

Az újfajta antibiotikumok előnye, hogy a jelenlegi, néha fél évig is eltartó kezeléseknél lényegesen rövidebb idő alatt gyógyulást eredményezhetnek. „A tbc terápiájának Szent Grálja a terápia időtartamának csökkentése hat hónapról két hétre – ezáltal olyan lenne a kezelés, mint a többi bakteriális fertőzésben” – mondta el Richard Ebright, a kutatást végző Rutgers Egyetem Howard Hughes Intézetének vezető tudósa. „A zömében a harmadik világ országaiban előforduló betegség hat hónapig tartó kezelése során a logisztikai problémák miatt a terápia végigvitele probléma lehet, így kútba eshet az egész kezelés.” A rövidebb ideig tartó kezelést könnyebb végigvinni, ami azt jelenti, hogy a betegséget ki lehet vele kezelni.

Az egyre ellenállóbb baktériumok miatt a felfedezés nagy jelentőségű. „Hat évtizedig az antibiotikumok voltak a bástyáink a baktériumok okozta fertőzésekkel szemben – nyilatkozta Ebright. Most ez a bástya összedőlni látszik. Sürgősen szükségünk van új antibiotikumokra és új célpontokra a kutatások során.”


Forrás: Medipress
2008. 10. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés