2020. Május 31. vasárnap
Egy új, plazmát használó találmánynak köszönhetően a jövőben jóval egyszerűbb és hatékonyabb lehet a fertőtlenítés az egészségügyi dolgozók számára, és a lábgomba is könnyebben leküzdhető lehet.

A plazma eredetileg forró, akár százezer Celsius-fok hőmérsékletű gáz, amelynek molekuláit ionokká és elektronokká bontják szét. A hideg plazma esetében lényegesen kevesebb gázmolekula kerül ionizált állapotba.

plazma, fertőtlenítés, lábgomba

Több ország kutatói Gregor Morfill, a németországi Max Planck Fizikai Intézet munkatársának vezetésével olyan eszközt fejlesztettek ki, amely hideg plazma segítségével tisztítják a kezet. Az eszköz elektromos kisüléseket idéz elő a levegőben. A keletkező mikrovillámok a levegő molekuláris oxigénjét vagy nitrogénjét elbontják, több mint 200 kémiai reakciót indítva el. Így jön létre többek között a baktériumok számára halálos hidrogén-peroxid.

Ahelyett tehát, hogy szappannal és vízzel dörzsölgetnék, az orvosoknak a jövőben mindössze egy kis dobozkába kell helyezniük kezüket, hogy a plazma segítségével megtisztítsák. A kutatás kimutatta, hogy a plazma nem csupán baktériumok, de vírusok és gombák ellen is hatékony. A fertőtlenítés csupán néhány másodpercet vesz igénybe, és az ember számára veszélytelen.

A módszert már kipróbálták kézen és lábon, és a lábgomba ellen is sikeresnek bizonyult – még zokniban is. Ez esetben csupán pár másodperccel tovább tart a folyamat.

A módszer hátterében álló technológia igazából nem újdonság, plazmát már régebben használnak orvosi műszerek tisztítására. A fémtárgyaktól a kéz és láb fertőtlenítéséig eljutni azonban nagy lépés – vélik a kutatók.


Forrás: MTI
2010. 02. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés