2020. Május 31. vasárnap
Reményt keltő bejelentést tettek svájci kutatók: egy általuk kifejlesztett új típusú antibiotikum sikeresen küzdheti le a jelenlegi kezelési módszereknek ellenálló „szuperbaktériumokat”.

Az ún. Gram-negatív baktériumok a kórházi intenzív osztályokon előforduló fertőzések 63 százalékát okozzák. Becslések szerint a baktériumok antibiotikumokkal szemben kialakult ellenálló képessége miatt Európában évente 25 ezer, az Egyesült Államokban 19 ezer embert hal meg.

antibiotikum, baktériumok

A Zürichi Egyetem és a Polyphor elnevezésű svájci biotechnológiai vállalat munkatársainak munkájával kifejlesztett vegyület a Gram-negatív baktériumok által okozott, sokszor életveszélyes fertőzések kezelésére lehet alkalmas.

Az új antibiotikum egy olyan fehérje működését akadályozza meg, amely egyébként létfontosságú a baktérium számára, mert külső sejtmembránja kialakításában vesz részt. A szakemberek elmondták, hogy a vegyület szelektíven öli meg a Pseudomonas aeruginosa elnevezésű baktériumot, amely gyakran okoz tüdőfertőzést.

„Nagy szükség van újabb antibiotikumokra, amelyekkel legyőzhető az egyre növekvő rezisztencia. Ha visszatekintünk a történelemben, egy új antibiotikum-osztály megtalálása olyan esemény, amelyre húsz évente kerül sor” – hangsúlyozta Michael Altorfer, a kifejlesztő biotechnológiai vállalat munkatársa.

Az új szer 1-es fázisú klinikai próbái egészséges önkéntesekkel a tervek szerint a második negyedévben kezdődnek meg.


Forrás: MTI
2010. 02. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés