2021. Április 16. péntek
Egy új tanulmány szerint a fogszuvasodás vagy ínyproblémák miatt fiatalkorban elvesztett néhány fog a későbbiekben megnöveli a kockázatot a szívbetegségek kialakulására.

A Heart című folyóiratban megjelent tanulmány megerősíti a feltételezést, mely szerint összefüggés lehet a szájhigiénia és a szívbetegségek kialakulása között. Korábbi kutatások alapján valószínűsíthető, hogy az ínyproblémák szerepet játszanak a szívbetegségek kialakulásában – noha még mindig nem világos, pontosan mik is az ok-okozati összefüggések.

szuvas fog szívbetegség

A mostani vizsgálatban 12 000 angol felnőtt vett részt, akiknek állapotát egyetemista koruktól egészen 57 éves korukig kísérték figyelemmel. A kutatók adatai szerint azoknak, akiknek kilenc vagy több foguk hiányzott, mintegy 30 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy szívbetegségben hunyjanak el, mint azon a társaiknak, akiknek kevesebb, mint öt foguk hiányzott. Az összefüggés akkor is fennállt, ha a kutatók az egyéb ún. zavaró tényezőket – szociális háttér, dohányzás (amely egyaránt károsítja az ínyt és a szívet) – is figyelembe vettek.

A hiányzó fog az elégtelen szájhigiénia egyik biztos jele. A tudósok feltételezései szerint a baktériumok, amelyek az ínyproblémákat és a fogszuvasodást okozzák, a véráramba jutva károsíthatják az ereket, vagy ott gyulladást okozva kihathatnak a szívre és különböző betegségeket idézhetnek elő.

„Egyelőre ez csak feltételezés, a mostani kutatás során nem találtunk bizonyítékot az elmélet alátámasztására” – nyilatkozta Dr. Yu-Kang Tu, a Leeds-i Egyetem orvosa, a tanulmány egyik szerzője. „Az viszont kétségtelen, hogy van összefüggés.” A legtöbb kutatástól eltérően a mostani vizsgálat inkább a fiatalkori szájhigiéniára helyezte a hangsúlyt, ezáltal egyedülálló.

"A tanulmányunk alapján bizonyítható, hogy a krónikus fertőzések – akár a szájban, akár máshol a szervezetben – növelhetik a szívkoszorúér-betegségek kialakulását" – nyilatkozta Dr. Tu. Persze korai lenne még kijelenteni, hogy a jó szájhigiénia csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét, többek között azért, mert ez több tényezőn – például genetikai és életmódbeli különbségek – is múlik. Ennek ellenére Dr. Tu szerint ártani biztos nem fog senkinek, ha vigyáz fogai egészségére.


Forrás: medipress.hu
2007. 09. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés