2020. Július 13. hétfő
A szülők egyharmada még a halálos fertőző betegségek ellen sem adatja be a a gyermekének az ajánlott védőoltást – derül ki egy felmérésből, amelyet az Egészségtudatos Utazásért Program juttatott el az MTI-hez.

A Debreceni Egyetem Családorvosi Tanszéke, az ÁNTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézete és egy debreceni házi gyermekorvos által készített felmérés keretében 1500 szülőt kérdeztek meg az ajánlott védőoltásokról.

ajánlott védőoltások

Az értékelhető 1150 kérdőív válaszaiból kiderült, hogy csak a szülők 31 százaléka tartja fontosnak az ajánlott védőoltások beadatását gyermekének egészségmegőrzés céljából. Más, egészségre ható tényezőket sokkal fontosabbnak ítélnek: az egészséges táplálást 77,7 százalékuk, a vitaminok pótlását 87,7 százalékuk, a rendszeres testmozgást 36,7 százalékuk említette lényeges szempontként.

A felmérés eredménye szerint a szülők a fertőző agyhártyagyulladások elleni védőoltást tartják a legfontosabbnak, közel 30 százalékuk adatta be vagy beadatná azt a gyermekének. Az eléggé gyakori bárányhimlőt csupán a szülők 9,3 százaléka szeretné megelőzni vakcinával, a hepatitis elleni védőoltást a válaszadók 7,8 százaléka tartotta fontosnak.

Az ajánlott védőoltások mellőzésének okaként a legtöbben a negatív okok közül az anyagiakat említették.

A kutatásból kiderült, hogy az egygyermekes szülők általában több ajánlott védőoltást adattak be gyermeküknek, míg a négy- vagy többgyermekesek nagyobb arányban nem adattak be gyermekeiknek egyet sem. A nagyvárosban több oltást adattak be bárányhimlő, kullancs, meningococcus és rotavírus ellen. Ennek oka, hogy a városiak számára sokkal erősebb befolyásoló tényező az orvos javaslata, illetve többen meg tudják fizetni a védőoltásokat.

A közösségbe járó gyermekek szülei fontosabbnak tartják a vakcinációt, hiszen a bölcsődés gyermekek szülei adatták be a legnagyobb arányban az ajánlott védőoltásokat. Általánosan igaz, hogy az orvostól, a védőnőtől és a médiából kapott információ hatására alkalmazzák a legnagyobb arányban a gyermekek egészségvédelmére az ajánlott védőoltásokat – mutatott rá a kutatás.


Forrás: MTI
2009. 08. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés