2020. November 24. kedd
Gyerekeknél a legfontosabb
Miközben széles körben ismert, hogy hamarosan megkezdődik a H1N1 influenzavírus elleni védőoltás beadása, a magyar lakosságnak kevés ismerete van az egyéb betegségek elleni védőoltásokról – hangoztatta Duránszkai Gábor, a TNS közvélemény-kutató cég ügyvezető igazgatója egy sajtótájékoztatón.

A TNS ez év július-augusztusában felmérést végeztek a 18-60 éves korosztályban; arra voltak kíváncsiak, milyen betegségektől tart leginkább a lakosság, és mennyire tájékozottak a véletlenszerűen kiválasztott megkérdezettek a védőoltásokat illetően.

védőoltások

A felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság leginkább a ráktól és más daganatos betegségektől tart; nem érezzük magunkat védettnek a betegségekkel szemben, és a fertőzések ellen a legtöbben védőoltással védekeznének. Ehhez képest a gyermekek nagy részének a szülők csak a kötelező védőoltásokat adatják be.

A védettség érzetének a növelését a lakosság 96 százaléka a mindenkori egészségügyi vezetéstől várja. Miközben az influenza elleni oltásokról már mindenki hallott, a szülők jelentős része nem ismeri a bárányhimlő és a méhnyakrák elleni védőoltásokat vagy az ingyenesen hozzáférhető pneumococcus elleni vakcinát.

Gyerekeknél a legfontosabb

Arra a kérdésre, hogy mi ellen adatna be gyermekének védőoltást, a megkérdezett nők többsége említette a humán papilloma vírus elleni védőoltást, viszont nagyon jellemző adata a felmérésnek, hogy a férfiak 37, a nők 27 százaléka semmilyen védőoltást nem adatna be gyermekének.

A felmérés adataira reagálva Mészner Zsófia fertőző betegségekkel foglalkozó gyermekorvos, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OEGYI) főigazgatója hangsúlyozta, milyen jelentős szerepük van a védőoltásoknak abban, hogy egyes súlyos betegségek, mint például a fekete himlő és számos gyermekbetegség eltűnt, illetve kontrollálhatóvá vált.

Rávilágított, milyen veszélyeket rejt magában, ha téves információk alapján felhagynak bizonyos védőoltások beadásával. A szakember szerint, ha a gyerekek nem kapják meg a védőoltásokat, védtelenek a betegségekkel szemben. Elmondta, hogy a gyártási technológia fejlődésének köszönhetően a védőoltásokkal egyre kevesebb antigént visznek be a beoltott gyerekekbe.

Példaként említette azt az ukrajnai esetet, amikor évekkel ezelőtt a szülők tömegesen nem engedték beadni gyermekeiknek a diftéria elleni védőoltást, ennek következtében tízezer szám betegedtek meg a gyerekek, és több mint ezer gyerek meghalt a betegségben.


Forrás: MTI
2009. 10. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés