2020. Április 09. csütörtök
Rekordszámban oltották be tavaly a csecsemőket: világszerte 106 millióan kapták meg az életüket veszélyeztető kórok elleni védőoltásokat, ám a kicsik közel ötöde továbbra sem kapja meg a kellő védettséget – jelentették be az illetékes nemzetközi egészségügyi szervezetek.

Ahhoz, hogy a legszegényebb országokban élő csecsemők is megkaphassák az első évben javasolt teljes vakcinasort, további egymilliárd dollárra lenne szükség évente – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a UNICEF és a Világbank közös jelentése.

védőoltás

A legtöbb védelem nélküli csecsemő Ázsiában és Afrikában él, különösen a városokon kívül, illetve a harcokkal sújtott területeken, amelyeket a segélyszervezetek munkatársai nehezen érnek el.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a vakcinálás jó befektetés: évente 2,5 millió gyerek életét menti meg. Ha a világ összes öt év alatti gyerekének 90 százaléka megkapná azokat a védőoltásokat, melyeket rutinszerűen beadnak a tehetősebb országokban, akkor további kétmillió gyerekhalálozást előzhetnének meg 2015-ig.

„Úrrá kell lennünk a megosztottságon, amely elválasztja a gazdagokat a szegényektől, az életmentő vakcinákat megkapókat a meg nem kapóktól” – mondta Margaret Chan, a WHO főigazgatója.

A jelentés azt sugallja, hogy a szakadék áthidalása nehezebbé válik a következő években: 2000-ben átlagosan 6 dollárt költöttek a fejlődő országokban egy csecsemő vakcinálására, ugyanennek jövőre már 18 dollár lesz a költsége, sőt 30 dollár fölé is emelkedhet az újabb, drágább védőoltások megjelenésével.


Forrás: MTI
2009. 10. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés