2024. Május 18. szombat
Nagy zajban romlik az alvás minősége és nő az alvászavarok kialakulásának veszélye, ami számtalan módon károsíthatja az egészséget. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája szerint minden ötödik európai túl nagy zajszintnek van kitéve éjszaka.

A WHO szerint az újabb kutatások az éjszakai zajterhelést egyértelműen összefüggésbe hozták az egészség károsodásával. A zaj kiélezheti a súlyos egészségi problémákat, a lehetséges következmények pedig az alvászavartól a korai halálozásig terjednek.

zaj, alvás, alvászavarok

A repülőforgalom keltette éjszakai zaj akkor is okozhat magas vérnyomást, ha az érintettek nem ébrednek fel rá. Különösen káros, ha az emberek az elalvás szakaszában riadnak fel. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a hajnali repülőgépzaj felgyorsítja a szívfrekvenciát, és ezáltal kiváltképpen káros.

Bizonyos csoportok – mint a gyerekek, a krónikus betegek, az idősebbek és a több műszakban dolgozók – különösen érzékenyen reagálnak a zajra. Az alacsony jövedelmű rétegek aránytalanul nagy része érintett, mivel nem engedhetik meg maguknak, hogy csendes környezetben, illetve jól szigetelt lakásokban éljenek – írta a WHO.

A világszervezet által kiadott Irányvonalak az európai régió zajterhelésére című tanulmány új határértékként a 40 decibelt (dB) határozta meg: aki rendszeresen ennél nagyobb zajban alszik, annál alvászavar, álmatlanság jelentkezhet. A rendszeres, 55 dB feletti zajterhelés pedig magas vérnyomáshoz és szívinfarktushoz vezethet.

A WHO olyan beavatkozásokat javasol a zajcsökkentésre, mint például zajvédelmi körzetek kijelölése, a hálószobák áthelyezése az épület csendesebb felébe vagy a hálószobaablakok zajszigetelése.


Forrás: MTI
2009. 10. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés