2024. Június 25. kedd

A zaj is okozhat magas vérnyomást

magas vérnyomás, zaj
1 . oldal
Megemelkedhet a zajos utak mellett élők vérnyomása – mutatták ki svéd kutatók, akik szerint a zajos környezet a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője lehet.

Az úgynevezett közösségi zaj szignifikáns eltéréseket képes okozni a vérnyomásban, a pulzusszámban, illetve a stresszhormonok szintjében – mutatták ki svéd kutatók Theo Bodin, a Lund Egyetemi Kórház munkatársa vezetésével. A kutatók szerint a zaj legfontosabb forrása a közlekedés.

magas vérnyomás, zaj

Az EU lakosságának mintegy 30 százaléka van kitéve folyamatos, 55 dB(A)-t (decibelt) meghaladó közlekedési zajnak, és ez az arány folyamatosan emelkedik.

A svéd kutatók felmérése szerint a folyamatos, 60 decibelt meghaladó zaj a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke fontos rizikófaktora lehet, és még az ennél alacsonyabb terhelés mellett élők esetében is kimutatható némi érintettség. Az összefüggés csak a fiatalok, és a középkorúak esetében volt kimutatható – olvasható az Enviromental Heath című szaklapban.

Boden szerint azért nem figyelhető meg a zaj hatása az idősebb, 60-80 éves korosztálynál, mert ennek a rizikófaktornak a hatása ebben az életkorban már nehezen elkülöníthető a többi kockázati tényezőtől.

 


Forrás: Medipress
2009. 09. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés