2024. Július 15. hétfő
Régóta tudjuk, hogy a túlzottan nagy hangerővel hallgatott zenelejátszók halláskárosodást okozhatnak. Az iPodok és zajszűrős fülhallgatók korában a probléma aktuálisabb, mint valaha volt.

Egy felmérés szerint a fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben: a túl hangos zene által okozott halláskárosodás néha csak évtizedek múlva érződik, akkor azonban már visszafordíthatatlan. A kutatás adatai szerint a tinédzser fiúk általában hangosabban hallgatnak zenét, mint a lányok.

halláskárosodás, hangos zene

„A mostanában népszerű új zajszűrős fülhallgatók mélyebben nyúlnak a fülbe, mint a sima fülhallgatók, így nagyobb kárt is okozhatnak – nyilatkozta Dean Garstecki, az Észak-Nyugati Egyetem audiológusa. – A másik nagy probléma, hogy míg a régi hordozható lejátszók csak néhány órát bírtak egy feltöltéssel, a mostani lejátszók illetve a telefonok már akár 20 órán keresztül is képesek működni.”

A szakértők szerint már napi öt perc zenehallgatás is tartós halláskárosodást okozhat, ha maximumra állítjuk a hangerőt.

A túlzottan hangos zene maradandó sérüléseket okozhat a belső fül szőrsejtjeiben, amelyek a mechanikai rezgések elektromos jelzésekké alakításáért felelősek. A károsodás idővel a szőrsejtek elhalását okozhatja, ami tartós halláskárosodáshoz is vezethet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés