2023. December 02. szombat
Egy kutatás szerint a mulatozás közbeni lerészegedésért a DJ a hibás, pontosabban a hangos zene, ennek hatására ugyanis többet és gyorsabban iszunk.

„Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyors zene gyors ivást eredményez, és hogy a zene nélküli helyekkel összehasonlítva a zene hosszabb tartózkodásra készteti az embereket a szórakozóhelyeken” – nyilatkozta Nicolas Gueguen.

bár, alkoholt ivó fiatalok, hangos, zene

A franciaországi Universite de Bretagne-Sud egyetem viselkedéskutató professzora és munkatársai három szombaton diszkrét látogatást tettek két szórakozóhelyen, melyek tulajdonosai engedélyt adtak arra, hogy szabadon állítsák a zene hangerejét. Véletlenszerűen kiválasztottak 40, 18-25 év közötti férfit, akik csapolt sört rendeltek, és megfigyelték fogyasztásukat a különböző hangerő mellett.

Megfigyeléseik alátámasztották a fentieket, vagyis a megfigyeltek többet ittak rövidebb idő alatt, amikor hangosabb volt a zene.

A kutatók két elmélettel álltak elő azzal kapcsolatban, miért vezethet a hangosabb zene gyorsabb iváshoz rövidebb idő alatt. „Az egyik, amely egybehangzik a zenével, étellel és itallal kapcsolatos korábbi kutatásokkal az, hogy a nagyobb hangerejű zene magasabb éberségi fokot eredményez az alanyokban, melynek hatására gyorsabban és többet isznak” – nyilatkozta Gueguen. „A második ok az, hogy a hangos zene negatív hatással lehet a társas érintkezésre a szórakozóhelyen, így az alanyok azért ittak többet, mert kevesebbet beszélgettek.”


Forrás: Medipress
2008. 07. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés