2024. Április 16. kedd
Sok zenélő játék hangereje meghaladja a biztonságos hangerőtartományt, emiatt veszélyeztethetik a a gyerekek hallását – állítja egy amerikai kutató.

Csaknem egy évtizede tanulmányozza a hallásromlást Stuart McLaren, a Massey University kutatója. Figyelme autista kisfia révén fordult a zenélő játékok felé. Szerinte ezek biztonságosak lehetnek, ha távolról, nem túl gyakran szólnak, azonban az értelmi fogyatékossággal élő gyerekek hajlamosak arra, hogy gyakran, és fülükhöz közel tartva hallgassák őket.

játék, játékok, hallás

McLaren a játék CD-lejátszók kapcsán sem nyugodt: ezek saját mérései szerint 93 decibel átlagos hangerősséggel szólnak. „Ezek is veszélyesek, mert vagy nincs rajtuk hangerősség-szabályozó, vagy alapból maximális hangerővel szólnak. A fogyatékos gyerekek pedig különösen szeretik ezeket. A szülőknek is oda kell figyelniük, hogy ne tartsák ezeket a játékokat túl közel a gyerekek füléhez csak azért, hogy eltereljék valami másról a figyelmüket.”

 

Új-Zélandon tavaly egy hatóság 21 gyerekjátékot vizsgált be, és közülük hatot talált a megengedettnél magasabb zajszintűnek. A hatályban levő szabályozás 85 decibelt engedélyez a csörgőkre és 92 decibelt a fülhöz közel tartott játékokra, például játéktelefonokra vonatkozóan. (Összehasonlításképp, a porszívók hangereje 60 és 75 decibel). A szabványnál hangosabb játékokon elvileg figyelmeztető cédula kell, hogy szerepeljen, amit azonban a vizsgálat egyiken sem talált meg.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés