2024. Július 14. vasárnap
Azok a csecsemők, akik egyévesen kevésbé verejtékeznek az ijesztő helyzetekre reagálva, háromévesen fizikailag és verbálisan is nagyobb agresszivitást mutatnak – derül ki a Psychological Science szaklapban publikált friss tanulmányból.

A verejtékezés alacsonyabb szintje, amit a bőrvezetési aktivitással mérnek, összefüggésbe hozható a beilleszkedési zavarral és az agresszív viselkedéssel gyermekekben és kamaszokban. A kutatók azt feltételezik, hogy az agresszív gyermekek valószínűleg enyhébb érzelmi reakciót tapasztalnak a félelmetes helyzetekre, mint kevésbé agresszív társaik. Mivel tehát ők gyengébb félelem-reakcióval rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel folytatnak antiszociális viselkedést.

A Cardiff Egyetem kutatói Stephanie van Goozen vezetésével arra voltak kíváncsiak, vajon a bőrvezetési aktivitás és az agresszív viselkedés közötti összefüggés már csecsemőkorban is kimutatható-e. Ennek érdekében a kutatók érzékelő elektródákat illesztettek egyéves csecsemők lábfejére, és mérték a bőrvezetést nyugalmi állapotban, hangos zaj hatására, és egy ijesztő távirányítású robot látványára. Később, a gyermekek hároméves korában adatokat gyűjtöttek az alanyok agresszív viselkedésével kapcsolatban az édesanyák beszámolói alapján.

Az eredmények azt mutatták, hogy az egyévesen nyugalmi helyzetben és a robot láttán alacsonyabb bőrvezetési aktivitást mutató csecsemők hároméves korukban fizikailag és verbálisan is agresszívabbak lettek. A kutatás alapján az derült ki, hogy a bőrvezetési aktivitás volt az egyetlen tényező, ami előre jelezte a későbbi agresszivitást. Van Goozen úgy véli, a kutatás jelentős következményekkel járhat az intervenciós stratégiákra, mert azt bizonyítja, hogy a magas kockázatnak kitett gyermekeket már jóval a problémás viselkedés jelentkezése előtt azonosítani lehet. Ennek köszönhetően hatékony megelőző programokat lehet végezni, amelyek végül csökkenthetik az antiszociális viselkedés által a társadalomra rótt pszichológiai és gazdasági terheket.


Forrás: Medipress
2013. 04. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés