2024. Június 22. szombat
A sok szénsavas üdítőt fogyasztó tinédzserek egy kutatás szerint hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre. Bár az italok nem közvetlen kiváltói az agresszív viselkedésnek, magas cukor- és koffeintartalmuk hozzájárulhat az ilyen magatartáshoz.

„A szénsavas italok túlzott fogyasztása amolyan piros zászlóként jelezhetik számunkra, hogy valami baj van” – magyarázta a kutatás vezetője, Sara Solnick, a burlington-i Vermont Egyetem munkatársa, akinek kutatásába 1900 bostoni középiskolás diákot vontak be. A szakember és kollégái kikérdezték őket üdítőfogyasztásukról és arról, hogy szerintük hányszor viselkedtek agresszíven a barátaikkal vagy a családtagjaikkal szemben, és hogy van-e valamilyen fegyverük.

üdítő, agresszió

A tinik 43 százaléka, akik legalább 14 doboz szénsavas italt fogyasztottak egy hét alatt, ismerte be, hogy hordtak maguknál fegyvert. Az ennél kevesebb üdítőt, például heti 2-4 doboz kólát fogyasztó tinik is azt állították, hogy egy-egy feszült helyzetben felmerült már bennük a kés vagy fegyver használatának gondolata.

A több szénsavas üdítőt ivó diákok megfigyelhetően nagyobb arányban dohányoztak és fogyasztottak alkoholt is.

Más szakértők ugyanakkor nem tulajdonítanak ekkora hatást a cukornak és a koffeinnek. Dr. Alan Manevitz pszichológus szerint ebből csak az következik, hogy ezek a diákok egészségtelenebbül táplálkoznak, ami azonban valóban összefüggésbe hozható a rossz neveléssel, és így  mindebből agresszív viselkedés is következhet.


Forrás: Medipress
2011. 10. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés