2024. Július 15. hétfő
Egy valódi áttörés révén a látás realitássá válhat a vakok számára. Tudósoknak sikerült egy olyan elektronikus eszközt kifejleszteniük, amellyel a vakok a nyelvük segítségével láthatnak.

A különleges megoldás lelke egy aprócska kamera, amely képeket rögzít, és a felvételeket elektromos impulzusokká alakítják. Ezek a képeket leíró jelek pedig a nyelv felületén válnak érzékelhetővé. Az eljárás tesztelése során igazolták, hogy az idegeken keresztül az agyba továbbítva a nyelven keresztül érkező jelek ismét képi információvá alakulnak.

vakok, látás

A valódi mérföldkőnek számító, BrainPort nevű szerkezet kinézetre egy napszemüveghez hasonlít, amely összeköttetésben áll egy műanyag, nyalókához hasonlító eszközzel. Az adatfeldolgozás feladatait egy különálló, kb. mobiltelefon méretű szerkezet látja el, amelyet kézben is hordozhat a felhasználó vagy a zsebébe is teheti.

A műanyag nyalókán 600 elektróda közvetíti az információt, amelyek annak függvényében pulzálnak, hogy mekkora a fény az adott elektródának megfelelő képrészen. Az apró kézi vezérlőegység pedig a képi információ elektronikus jelekké alakításán kívül lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a képbe belenagyítson, illetve zoomoljon.

A próbákon a szerkezetet használók úgy nyilatkoztak, hogy mindössze 20 órányi gyakorlás után képesek voltak kivenni alakokat, formákat és még jelzéseket is felismerni. A kutatók a szerkezet használatának begyakorlását a biciklizés megtanulásához hasonló folyamatként jellemezték.

Az apró, 2,5 cm átmérőjű optikával rendelkező kamerára épülő eszközt már szeretnék idén kereskedelmi forgalomba hozni a megoldást kidolgozó kutatók. A szakemberek szerint az eszköz remek megoldás arra, hogy a vakok érzékeljék környezetüket, és akár közlekedési táblákat vagy más figyelmeztető jeleket is felismerjenek.


Forrás: Medipress
2009. 09. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés