2024. Április 22. hétfő
Agyhullámokkal irányítható elektromos tolószéket fejlesztett ki egy nagy japán autógyár. Az úgynevezett Brain Machine Interface (BMI) technológia tökéletesítésén számos japán laboratórium dolgozik, hogy javítson a sérült és idős emberek életminőségén.

A Toyota fejlesztése azért rendkívüli, mert – mint közleményükben kifejtették – a rendszer 95 százalékos pontosságú, és képes arra, hogy alkalmazkodjon a felhasználó személy jellegzetességeihez, vagyis „gyorsan és hatékonyan megtanulja az irányító parancsait”.

tolószék, agyhullámok

A gyorsaság kulcskérdés a fejlesztésnél, a Toyota eredménye azért is jelentős, mert a kutatók a világ egyik leggyorsabb agyhullám-analizáló rendszerét hozták létre. A korábbi „gondolatolvasó” rendszereknek pár másodpercbe telt az agyhullámok értékelése, az új technológia azonban csupán 125 milliszekundum (egy másodperc 125 ezredrésze) alatt reagál az agyhullámok által közvetített parancsra.

Az agyhullámokat az irányító fején lévő sisak fogja fel, amely a jobbra-balra-előre parancsot képes továbbítani az elektromos tolószéknek. A megálláshoz azonban több kell mint gondolat: a székben ülőnek fel kell fújnia az egyik orcáját is, amit a fejét figyelő kamera észlel.

A konkurens japán autógyár, a Honda is nagy léptekkel halad az agyhullámok és a mozgás közötti kapcsolat tökéletesítése terén. Asimo elnevezésű, fiú formájú robotjuk egy idén bemutatott videofelvétel tanúsága szerint képes arra, hogy felfogja és teljesítse irányítója akaratát. A kísérletben egy agyhullámokat észlelő sisakot viselő egyén nyugodtan ül, közben pedig arra gondol, hogy felemeli a jobb kezét: pár másodperc elteltével az agyhullámokat felfogó Honda-robot valóban felemeli a jobb karját.

Sem a Toyota, sem a Honda nem tanakodik még a találmányok kereskedelmi hasznosításáról – mint közölték, egyelőre folytatni kívánják a fejlesztést.


Forrás: MTI
2009. 06. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés