2024. Június 23. vasárnap

Betiltanák a vaginaplasztikát

vaginaplasztika, nemi szerv, G-pont, labioplastia, műtét
1 . oldal

Új-zélandi és ausztrál nőgyógyászok a női nemi szervek plasztikázását célzó műtétek teljes bojkottjára szólítottak fel, azok ugyanis szerintük veszélyt jelentenek a nőkre.


A szakemberek szerint az ilyen műtéten átesett nők egyre nagyobb számban számolnak be az operáció utáni kellemetlen tünetekről – hegesedés, fertőzések, a szexuális érzékelés megváltozása. A leggyakoribb ilyen típusú műtét a szeméremajkak plasztikázása (labioplastia), valamint a vagina szűkítése és a női G-pont erősítése.

szikét tartó sebész, vaginaplasztika, nemi szerv, műtét

A Királyi Ausztrál és Új-Zélandi Szülész- és Nőgyógyászok Szövetségének nemrég kiadott nyilatkozata szerint a vaginaplasztika veszélyes, drága, és a legtöbb esetben teljességgel indokolatlan műtét.

Dr. Ted Weaver, a szövetség egészségügyi tanácsának igazgatója szerint jelenleg már több tucat klinikán végzik ezeket a műtéteket, a legtöbbet Sydney-ben és az Arany Parton. Az operációk átlag 10 000 ausztrál dollárba (1,5 millió forint) kerülnek, ami Dr. Weaver szerint hihetetlenül magas ár. „Úgy gondoljuk, ezek a műtétek elsősorban azokat a betegeket célozzák meg, akiknek nem fizikai, inkább mentális segítségre lenne szükségük” – nyilatkozta Dr. Weaver.

„A nemi szervi plasztikára vállalkozók igen nagy veszélyeknek teszik ki magukat, nem ritka ugyanis a nemi szervek hegesedése, a fertőzésveszély növekedése, és a szexuális érzetek megváltozása az ilyen operációk után” – magyarázza Dr. Weaver. – A legnépszerűbb műtéti forma a labioplastia, amely során a női nemi szerv külső megjelenését változtatják meg. Ez egyszerűen nevetséges, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk, ezért nincs olyan, hogy normális kinézetű nemi szerv.”

A G-pont erősítése, amelynek során kollagént juttatnak a vagina falába, hogy ezzel növeljék az örömérzetet szexuális együttlét során, szintén kérdéseket vet fel. „A mai napig nem vagyunk biztosak benne, hol helyezkedik el a G-pont, és az sem biztos, hogy minden nő rendelkezik vele. Az ilyen műtétek ezért szinte csak gondokat okozhatnak.”


Forrás: Medipress
2008. 08. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés