2021. Június 23. szerda
Enyhe megfázásos tünetek, fájdalom -  Sebek ellátása -  Csípős állatok, növények -  Napégés ellen  -  Ha „túlnapoztuk” magunkat  -  Visszerek nyáron -  Székrekedés, hasmenés, emésztési panaszok -  Intim gondok
Ha nyaralni készülődünk, felvetődik a kérdés: milyen gyógyszereket vigyünk magukkal? Természetesen több napig tartó lázas állapot, súlyosabb fertőzés vagy baleset esetén orvoshoz kell fordulni, de a legtöbb esetben, ha megfelelően felkészültünk, ezeket a szolgáltatásokat nem kell igénybe venni. Utazás előtt tehát állítsunk össze egy kis "útipatikát"!

Enyhe megfázásos tünetek, fájdalom

A nyári melegben is megfázhatunk, így semmiképp se hagyjuk otthon a már jól bevált torokfertőtlenítőt, megfázásos tünetek elleni készítményt. Antibiotikumot ne vigyünk magunkkal, súlyosabb tünetek esetén úgyis orvoshoz kell fordulni, aki eldönti a további kezelés menetét. Akik krónikus betegség miatt állandó gyógyszerszedésre szorulnak, gyógyszereiket vigyék magukkal, a nem kereskedelmi mennyiségű gyógyszerek külföldre való kivitele nem okoz problémát.

Nem hiányozhat a görcsoldó, fájdalomcsillapító szer sem, hiszen simaizom-görcsöket több betegség, fertőzés (pl. epe-, húgyúti vagy emésztőrendszeri problémák) is okozhatnak. Egy egyszerű fejfájást is könnyen orvosolhatunk, ha van mivel, de legyen kéznél mozgásszervi panaszok enyhítésére szolgáló szer is.

Utipatika

Sebek ellátása

A szúrt, mély, illetve erősen szennyezett sebekkel orvoshoz kell fordulni, de azért az elsősegélydoboz sem hiányozhat az esetleges apróbb sérülések, sebek ellátására. Ebben legyen sebfertőtlenítő oldat, steril géz, sebkötöző és többféle méretű vízhatlan sebtapasz, olló, steril tisztító kendő, sebek ápolására alkalmas krém is. A modern sebtapaszok légáteresztő, nem szőtt anyagból készülnek, nem ragadnak bele a sebbe, és mivel vérzéscsillapító és baktériumölő hatású szerrel vannak bevonva, ezért ezekre a kisebb sérülésekre jól használhatóak. A kisebb sérülésekből is kialakulhat sebfertőzés, ha szennyeződés kerül a sebbe. Ezért tanácsos olyan fájdalomcsillapító, sebkezelő krémet is vinnünk, ami fertőtlenít, hámosít, és egyaránt használható fertőzött és égett seb kezelésére, bakteriális eredetű bőrbetegségekre is. Az, hogy mekkora nyoma marad egy-egy sérülésnek, szinte már az elsősegélynyújtáskor eldől, ezért fontos, hogy legyen nálunk a sebgyógyulást serkentő és a hegesedést elősegítő készítmények.

Ajánlatunk: Contractubex® hegkezelő gél, mellyel a seb összezáródása után szinte láthatatlan lesz a heg. >>

Csípős állatok, növények

A rovarcsípések elkerülésére a zárt ruházat a legmegfelelőbb, de nyáron lehetetlen nyakig felöltözve járni, így a csípések elkerülhetetlenek. Jó szolgálatot tesznek a rovarriasztó szerek, azonban ezeket sem kenhetjük nyakra-főre egész nyáron. A csalán vagy más, hólyagzódást kiváltó növény (zeller, medvetalp, stb.) esetleg a tengerben a medúza érintése, a szúnyogok csípése fájdalmas, égő érzést, viszketést, helyi gyulladást vált ki a bőrön. Ilyenkor nincs más teendő, mint csillapítani a fájdalmat, a viszketést.

Ajánlatunk: Happy Mom hidrogél tapasz, ami hatékonyan csillapítja a csípés okozta fájdalmat, mégpedig vegyszerek és gyógyszerek nélkül. >>

Napégés ellen

Tengerparti, vízparti nyaralás esetén elengedhetetlen a napozókrém használata. Az 50 faktoros változat csecsemőknek és kisgyermekeknek, 30 faktoros változatát nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek ajánlják. Ha az idén már nem először napozunk, akkor is használnunk kell minimum 6-os faktorú napozó-szert. Érdemes megismerkedni a napozókrémek új generációjával, amelyek amellett, hogy védenek a nap káros sugaraitól, tele vannak öregedésgátló kozmetikai hatóanyagokkal, példádul növényi őssejteket, sőt jótékony baktériumokkal is. Felérnek egy magas minőségű testápolóval.

Ajánlatunk: Verattiva® baktériumos őssejtes öregedésgátló napozó spray >>

Ha „túlnapoztuk” magunkat

Sajnos, minden elővigyázatosság ellenére is előfordulhat, hogy fájdalmas bőrpír jelentkezik. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, általános tünetek: fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger kíséretében. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik. A napégést égési sérülésként kell kezelni, ehhez vény nélkül kapható készítmények is rendelkezésünkre állnak, melyek helyileg alkalmazva nyugtatják a bőrt és csillapítják a fájdalmat.

Ajánlatunk: AllistilEP gél a viszketés, a bőrirritáció, enyhe égési sérülések kezelésére>>

Visszerek nyáron

A visszeres panaszok nyáron fokozódhatnak, mert a hőségben a vénák még inkább kitágulnak. Gondoskodjon elegendő, két-három liter folyadék beviteléről, hogy megelőzze a vér besűrűsödését! Csökkentsük a kockázatot az utazáskor autózás közben megállva, pihenőket tartva, tagjainkat átmozgatva, repülőn is kihasználva minden lehetőséget a lábak megmozgatására. Egy komolyabb városnéző túra és a meleg megterheli a viszeres lábakat, estére láb duzzadt lehet, kialakul a „nehézláb érzést”. Egy a visszeresek számára kifejlesztett hidrogél tapasz segít ezeken a panaszon.

Ajánlatunk: Venolite vénás tapasz – gyógynövényi hatóanyagok és a víz hűsítő ereje segítségével>>

Székrekedés, hasmenés, emésztési panaszok

Utazás során, idegen helyen sokaknak felborul az emésztésük itthoni, megszokott rendje, és több napig tartó székrekedésük alakul ki. Nekik egy bevált hashajtóra is szükségük lehet. Más emésztési panaszok sem ritkák, különösen, ha távoli, egzotikus, meleg égövi tájakra utazunk. Nem is lenne igazi a nyaralás, ha nem ismerkedhetnénk meg a helyi gasztronómia specialitásaival, eddig ismeretlen gyümölcsökkel, fűszerekkel. Olykor ez balul sikerül, és emésztési panaszokat, hasi görcsöket, puffadást, hasmenést eredményez. Ez utóbbi különösen gyakori, ha rossz a víz vagy a higiéniával is baj van! Csak palackos ivóvízzel megmosott gyümölcsöket együnk, ne maradjon el az alapos kézmosás! Olyan helyeken együnk, ahol a lakosság is gyakran megfordul, ott biztosan friss az étel. Az úti patikánkban legyen emésztést segítő, puffadás elleni valamint a hasmenés és székrekedés rendezésére is egy-egy jól bevált készítmény.

Intim gondok

A család nőtagjainak szüksége lehet diszkrét segédeszközökre, tamponra, menstruációs betétre. A párok beszéljék meg, ki és mivel gondoskodik a nem kívánt terhességgel szembeni védekezésről, és szerezzék be az ahhoz szükségeseket. A fürdőzések során esetleg elkapható – fertőzések megelőzésére az illatmentes, savas vegyhatású, vagyis az intim területek természetes védekezését erősítő intim mosakodó ajánlható, amelyekkel akár naponta többször is, fürdőzések után lemosakodhatunk.

szponzorált tartalom


Szerző: Nagy Tünde
2019. 07. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés