2021. Június 23. szerda
Kötszerek, kötések -  Sebkezelési tilalmak -  Halványuló hegek
Apróbb sérülések a nyaralás során is előfordulnak. Ezekkel a többnyire nem kell orvoshoz fordulni, de ahhoz, hogy minél kisebb heggel, minél zavartalanabbul gyógyuljanak, a legfontosabb sebellátási teendőket otthon is el kell végezni.

Első teendő eldönteni, hogy a sérülést elláthatjuk-e saját magunk, vagy orvoshoz kell vele fordulni. Nem kell sebészetre menni: a felszíni, horzsolásos sérülésekkel, a kisebb, mélyre nem hatoló sebekkel, a tiszta, egyenes szélű, metszett sebekkel. Feltétlenül keressük fel az orvost a nyaralás alatt is, ha a sérülés erős vérzéssel jár, mélyebbre hatolt, vagy erősen szennyezett, roncsolt szélű, Szintén orvosnak kell látnia az állatharapást, zúzódást, valamint a szúrt sebeket, sőt a hólyagos, kiterjedtebb égési sérüléseket is. Ha a sérülés során a sebben idegen tárgy maradt, ugyancsak szakszerű ellátást igényel. Az orvosi ellátással megelőzhetjük a további szövődményket, a seb elfertőződését. Elsősegélyt persze ilyenkor is kell nyújtani: mossuk le a sérülést tiszta folyóvízzel, erős vérzés esetén alkalmazzunk nyomókötést, és mielőbb kérjünk orvosi segítséget.

Vigye magával a nyaralásra a Hartmann professzionális kötszereit! >>

Hartmann nyaralás

Kötszerek, kötések

A legfontosabb szabály, hogy mindig legyen nálunk, a táskákban az elsősegély csomag, hiszen mit sem ér, ha a szállodai szobában hagyjuk. A sebellátáshoz legyen benne többféle méretű sebtapasz, steril gézlap, géztekercs, sebfertőtlenítő, olló, ragtapasz. A jól feltett kötés védi a sebet, nem túl laza, de nem is túl szoros, nem szorítja el a sérült testrész vérellátását. Egyszerű, tapaszos fedőkötés elég a kisebb sebekre, horzsolásokra. A nagyobb sérülést a végtagokon körkörös kötéssel látjuk el, a fejre pedig sapkakötést alkalmazhatunk.

 Vigye magával a nyaralásra a Hartmann professzionális kötszereit! >>

Sebkezelési tilalmak

A vérző, nyílt sebbe kézzel vagy eszközzel belenyúlni laikusnak nem szabad, és nem jó sebfertőtlenítő hintőporral beszórni vagy oldattal kezelni sem. Vattát, szálas, bolyhos anyagot közvetlenül a sebre helyezni azért nem ajánlatos, mert beleragadhat a sebbe, és az eltávolítása újabb vérzést és fájdalmat, gyulladást fog okozni a sérültnek. Az égési sérülést hideg folyóvízzel kell minél tovább hűteni, de semmit nem szabad kenni rá.

Halványuló hegek

A helyes elsősegélynyújtás, sebkezelés elősegíti a mind tökéletesebb sebgyógyulást, a feltűnő hegek, sebhelyek elkerülését. Nagyobb a hegek megmaradásának kockázata sebfertőzés, a sebben maradt szennyeződés, roncsolt hámszövetek esetén. A hegszövet hidratáltságát, rugalmasságát speciális hegkezelő készítmények fokozzák, amelyeknek az alkalmazását közvetlenül a sebzáródás, varasodás után érdemes elkezdeni. 

Vigye magával a nyaralásra a Hartmann professzionális kötszereit! >>


Forrás: Szponzorált tartalom

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés