2021. Június 23. szerda

Sebellátási 1x1

Avagy, mit tartsunk a házi patikában?
1 . oldal
A kisebb vágott, horzsolt vagy szúrt sebek gyakoriak, ha háztartási munkát végzünk, sütünk-főzünk, barkácsolunk vagy kertészkedünk. Ha nem jelentős a vérvesztés, nem kiterjedt a seb és nem került föld vagy rozsdás tárgy a sebbe, akkor otthon is ellátható a sérülés. Hogyan tehető ez szakszerűen?

Elsőként fertőtleníteni kell a sebet és a környékét. Azaz a sebet és környékét sebfertőtlenítő szerrel be kell fújni, le kell önteni vagy steril mull-lapok segítségével sebfertőtlenítővel letörölni. Ezután fedni kell a seb területét, pl. steril mull-lappal és ragtapasszal rögzíteni a mull-lapokat. A mull-lapok közül ajánlott olyat választani, amik nem vágottak, hanem hajtogatottak. A behajtott szélű, hajtogatott mull-lapok nem foszlanak, a szálaik a sebbe nem ragadnak bele, így a használatuk praktikusabb és biztonságosabb, mint a régi, vágott szélű, szálasodó mull-lapoké. A sebre helyezett mull-lapok rögzítésére ragtapasz alkalmazható. A különböző szélességű ragtapaszok (1,25 cm, 2,5 cm, 5 cm) közül érdemes olyat választani, ami könnyen téphető, jó légáteresztő, bőrbarát, vízlepergető réteggel bevont és nem rojtosodik.

 Megnézem a Sterilux® ES hajtogatott mull-lapot >>

Aki a gyors és egyszerű megoldások híve, az ún. szigetkötszerrel fedheti be az érintett területet. A szigetkötszerek körkörösen ragadó felülettel ellátott, a középső részükön a sebbe nem tapadó sebpárnával ellátott eszközök. A korszerű szigetkötszerek sterilek, körkörös irányban védelmet kínálnak a fertőzésekkel szemben, a középső részükön jó nedvszívók, a sebbe nem tapadnak bele, azaz a levételük nem jár a seb felszakításával, fájdalommal és fertőzésveszéllyel, továbbá olyan a ragasztóanyaguk, hogy azt az érzékeny bőrűek is bátran használhatják.

 Megnézem a Cosmopor® E öntapadó szigetkötszert >>

Ha kisebb égési seb kezelése a feladat: külön kihívás a vasalás vagy sütés-főzés során keletkezett égési sérülések ellátása. Ki ne tartaná a hideg folyóvíz alá az égett bőrterületet, hogy azt lehűtse? Mindez tökéletes első lépés. Ezt követően érdemes a kisebb sebet speciális, égési sérülésekre szánt, hidrogéles, hűtő és párnázó hatású kötszerrel befedni. Ez a kötszer optimális nedves sebkörnyezetet biztosít, támogatva a mielőbbi gyógyulást. Előnyös, ha a steril kötszer géles anyaga átlátszó, mert így a sebgyógyulás folyamata könnyen nyomon követhető.

 
 
Szponzorált tartalom

2020. 05. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés