2021. Június 25. péntek
Ezért viszket -  Mi a helyzet a maláriával? -  Veszélytelen pókharapások
A rovarok számos fajtája táplálékát emberi vagy állati vér szívásával szerzi. Ennek "kivitelezési módja" a rovarcsípés. Nyaralás közben, kirándulások alkalmával nyilván többször van vele dolgunk. Van, kinek napokig viszket, és – különösen a gyerekek - akár véresre is vakarják a csípés helyét.

A rovarcsípés után keletkező duzzanat, fájdalom vagy viszkető érzés a rovar nyálával szembeni allergiás reakció jelei. Igen gyorsan, a csípés után néhány perccel már létrejön a csalángöb (hasonló a „csalánkiütés” egyik eleméhez), és rövidesen különösebb kezelés nélkül meg is szűnik. Az egyes személyek bőrreakciójának (vagyis a csalángöb) nagysága egyéni érzékenységtől függ, akárcsak az, hogy ki milyen mértékben „vonzza” a vérszívó rovarokat.

Ezért viszket

Számos közép-európai szúnyogfaj közös jellemzője, hogy a nőstények peterakáshoz a melegvérű állatok vagy az ember vérét igénylik. Hosszú szúró-szívó szájszervükkel behatolnak a bőrbe, oda véralvadásgátló anyagot juttatnak amit nyáluk tartalmaz, majd vért szívnak. Az alig észrevehető szúrás után, egy erősen viszkető, vörös hólyag képződik. A véralvadásgátló anyag okozta kellemetlen viszketés akár egy napig is eltarthat.

A Happy Mom hidrogél tapasz csillapítja a rovarcsípés okozta viszketést. Kapható országszerte a patikákban.

Mi a helyzet a maláriával?

A szúnyogfajok közül járványtani szempontból a maláriát terjesztő Anopheles bír jelentőséggel. Ma világszerte 400 millió ember él olyan vidéken, ahol a malária előfordulása mindennapos. Akik olyan vidékekre készülnek, ahol malária előfordul (például Afrika vagy Távol-Kelet), megfelelő óvintézkedéseket kell tenniük a megbetegedés elkerülése érdekében. Ezek közé tartozik az elektromos szúnyogriasztó szerkezetek vagy vegyi anyagok, szúnyoghálók stb. használata, valamint a megelőző célzattal szedett maláriaellenes gyógyszerek használata. A hazai szúnyogok maláriát nem terjesztenek; a szúnyogcsípés okozta kellemetlenségen kívül más ártalomra nem számíthatunk. A „gyötrelmeket” enyhíthetjük hideg vizes borogatással és használhatunk viszketés elleni készítményeket.

A rovarcsípés okozta viszketés csillapítására ajánljuk a Happy Mom hidrogél tapaszt. Hűsítő erejét a annak köszönheti, hogy egy szivacshoz hasonlóan képes magába tárolni a vizet (persze nem csöpög). De nem csak a hosszan tartó nedves borogatás teszi a dolgát, hanem olyan növényi hatóanyagok vannak benne, amelyek nyugtatják a bőrt (bojtorján-, csodamogyoró- aloekivonat). Különösen a csípést könnyen elvakaró gyerekek lesznek hálásak érte. Kapható országszerte a patikákban.

Veszélytelen pókharapások

Magyarországon közel ezer pókfajta él, mérgük többnyire fehérjékből áll. Ez a vegyület nem veszélyes az emberre nézve. Ha a harapást érzékeny helyen szenvedjük el (pl. nyak, testhajlatok), ott toxikus hatás is előfordulhat: a bőr erősen kivörösödik, megduzzad. A csípés helyét fertőtlenítsük, majd helyezzünk rá vizes borogatást.


Forrás: Szponzorált tartalom

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés