2024. Július 18. csütörtök
Két tanulmány kétféle nézőpontból is rámutatott arra, hogy a szinte járványszerűen terjedő iskoláskori elhízás világszerte emelni fogja az idő előtti infarktusos megbetegedések és agyi érkatasztrófák számát.

Az egyik tanulmány azt vizsgálta, hogy a túlsúly miképpen befolyásolta annak a több mint negyedmillió fiatalnak a sorsát, akiket 1930-tól fogva kísértek figyelemmel felnőttkorukig. A másik egy számítógépes modellezőprogramot hívott segítségül, mely kimutatta, hogy 35 év felett a szív-és érrendszeri megbetegedések által okozott halálozás 19%-kal növekszik majd a jövőben.

túlsúlyos elhízott kövér gyerek szívinfarktus agyvérzés

Szakértők szerint a tanulmányok azt bizonyítják, hogy a túlsúly hosszú távon igenis befolyásolja a gyermekek szívbetegségekre való hajlamát és az életkilátásaikat. Az előző tanulmányok ezzel ellentétes eredményeket hoztak.

Nem lesz értelme vitázni, ha majd szembesülünk a gyermekkori tömeges elhízás hatásaival – állítja a Bostoni Gyermekkórház orvosa, David Ludwig. Megfigyelései szerint egy átlagos gyermek életét 2-5 évvel rövidíti meg a súlyfelesleg.

Az ellentétes eredmények miatti félreértés oka, hogy az elhízás világméretű elterjedése ellenére csökken a szív-és érrendszeri halálozások száma az egyre javuló terápiás lehetőségek miatt. A koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek azonban nem gyógyítják a cukorbetegséget, az elhízás egyik legfőbb kockázatát és a súlyos szívbetegségek egyik okát.

A legimpozánsabb bizonyítékot talán Jennifer Baker tanulmánya adja, aki dán iskolásokat vizsgált hosszú távon. Minél magasabb volt a gyermekek testtömeg-indexe, annál nagyobb valószínűséggel lettek szívbetegek. Ráadásul a dán gyermekek súlyeloszlása nem hasonlítható össze például az Egyesült Államokban élő, átlagosan sokkal elhízottabb társaikéval. Az előrejelzések szerint 2035-re a jelenleg túlsúllyal küzdő amerikai gyermekek százezerrel fogják növelni a szívbetegek számát.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés