2023. Szeptember 28. csütörtök
A túlsúlyos gyerekeknél négy és félszer több csonttörés fordul elő, mint normál súlyú kortársaiknál – állapították meg amerikai kutatók. A súlyosabb gyerekek emellett gyakrabban szenvednek különféle ízületi fájdalmaktól is.

Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézetei által végzett kutatás szerint a túlsúlyos fiataloknál négyszer nagyobb eséllyel jelentkezik csont- vagy ízületi fájdalom, leggyakrabban a térdet érintve – a kutatásban részt vevő duci gyerekek közül sokkal többen számoltak be rendszeresen jelentkező térdfájásról, mint normál súlyú társaik.

Bár a túlsúlyosak csontsűrűsége általában nagyobb, ezt az „erősséget” ellensúlyozza a magasabb testsúly, amit egy esetleges esésnél meg kell tartaniuk a csontoknak – az esés sokkal nagyobb erőhatást jelent. A kövér gyerekek egyensúlyérzéke emellett rosszabb, mint a normál súlyúaké, ezért előbbiek hajlamosabbak is az esésekre.

Az elhízottak ráadásul kevesebbet is mozognak – a kutatók szerint a túlsúlyos gyerekeket és kamaszokat ösztönözni kell a rendszeres sportolásra, nemcsak a fogyás, hanem a mozgásszervi betegségek megelőzésének érdekében is. Olyan mozgásformákat érdemes választaniuk, mint a biciklizés, az úszás, ezek ugyanis kevésbé terhelik az ízületeket.


Forrás: MSN

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés